En stadsdel i Kiruna - SD:s starkaste fäste

Valdistriktet Västra Lombolo i Kiruna är Sverigedemokraternas starkaste fäste i Norrbotten.Under vår rundvandring på Björkplan mötte vi både de som var chockade och de som inte alls tyckte att det var konstigt.

Tobias Ruotimaa förstår bakgrunden till Sverigedemokraternas framgångar.

Tobias Ruotimaa förstår bakgrunden till Sverigedemokraternas framgångar.

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2010-09-21 06:00

Distriktet omfattas av Ljungplan, Videplan, Rönnplan, Tallplan och Björkplan samt villorna på Klippvägen, Stenvägen och Blockvägen.
Här fick Sverigedemokraterna 56 röster i riksdagsvalet, vilket gav 8,2 procent.
I inget annat distrikt i Norrbotten kan Sverigedemokraterna matcha de siffrorna.
Eftersatt
Det som är utmärkande för Lombolo strand och Lombolo backe är den eftersatta yttre miljön, en relativt låg hyresnivå och att Migrationsverket hyr många lägenheter i området.
Tobias Ruotimaa bor i en annan del av Kiruna, men arbetar tillfälligt i området. Han förstår bakgrunden till Sverigedemokraternas framgångar.
- De vill ha ett Sverige där svenskarna ska ha jobb i första hand. Många är arbetslösa på grund av invandringen, säger han.
Anne Rågnäs och Yvonne Tiensuu anser att flyktingmottagningen har skapat orolig social miljö i området och att det kan vara en grogrund för ett missnöje.
Arga på Värmeverket
Tommy och Marie Strålberg är chockade över Sverigedemokraternas resultat och har inte alls upplevt några problem som ska vara orsakade av flyktingarna.
De lyfter i stället fram miljön i området som är under all kritik.
- De borde rusta upp kåkarna och riva de kallställda husen. Dessutom är det många som är förbannade på Värmeverket och soporna som flyger in från deras upplag, säger Tommy Strålberg.
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) anser också att det finns mycket att önska när det gäller boendemiljön i området.
Cynisk politik
- Kirunabostäder har inte klarat av att upprätthålla en god miljö i området. Jag har lanserat en idé om hur vi skulle kunna lösa det, säger han och syftar på erbjudandet till LKAB att köpa Terrassen som kan ge ett kassatillskott för renoveringar.
Han ger också Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly en poäng som anser att en "borgerlig cynisk politik" har skapat ett missnöje bland de svagaste i samhället.
- Det är många långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa som har det tufft. Nånstans där kan det också finnas en sanning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om