En riktig höjdare

Majbrasan i Kiruna nådde rekordhöjder tack var en en julgran fäst på en lång stång.Höjden 37,4 meter fastställdes efter en mätning med hjälp av laser innan kasen föll samman med ett brak.

Kommunalrådet Lars Törnman klarade pärsen i lyftkranen när an skulle mäta välrdens högsta majbrasa. FOTO: Hans Sternlund

Kommunalrådet Lars Törnman klarade pärsen i lyftkranen när an skulle mäta välrdens högsta majbrasa. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-30 20:40
Dessbättre hade arrangörerna från Lions och Druiderna tagit till ett ordentligt säkerhetsavstånd och folkmassorna kunde lugnt och tryggt betrakta rekordbrasans uppgång och fall.
- Det här ska absolut in i Guinness rekordbok. Jag har inte fått kontakt med folket i London ännu. Det verkar alldeles hopplöst att få tag på dem, säger Reinhold "Relle" Brynefall i Lions.
Märklig konstruktion
Kirunabrasan är visserligen en decimeter lägre än den amerikanska lägereld som Reinhold Brynefall har läst på Internet. Men det var ju ingen majbrasa i ordets rätta bemärkelse.
Brasan nådde höjderna tack vare en konstruktion med kabeltrummor, lastpallar och längst upp en julgran fäst i en lång mast.
Som extra krydda skickades Kommunalrådet Lars Törnmans upp i en kran för att mäta höjden. Det blev i alla fall en hygglig uppskattning som löd på 37-38 meter.
Mätningen var en upplevelse i sig.
- Det var kallt och svajigt däruppe. Sedan såg jag Swedell (moderatledare i Kiruna) där nere i publiken. Tur att han inte tog chansen att tända på, säger Törnman med ett skratt.
Brasan på Luossavaara lockade nästan lika mycket folk som de senaste åren då vädret var betydligt gynsammare.
4 000 besökare
Enligt Reinhold Brynefall kan det ha varit så mycket som 4 000 personer på plats.
Åtminstone översteg publiken en bra bit över tusentalet personer och det är inte dåligt i snögloppet.
Förutom brasan fick publiken lyssna till sång och musik.
Det hela avslutades med allsång till vårsignaturen "Längtan till landet", ackompanjerat av Ann-Marit Johansson på dragspel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om