LKAB har tidigare fått hård kritik för sin bristande säkerhet. Nu är det dags igen.
På tre år har LKAB i Kiruna haft 40 svårare olyckor - alltså mer än en olycka varje månad. Det visar en granskning som SVT:s Nordnytt gjort.
Men det är inte de egna anställda som löper störst risk. I 26 av fallen är det i stället anlitade entreprenörer som farit illa.
"Naturligtvis allvarligt"
- Det är naturligtvis allvarligt att så många entreprenörer drabbats av olyckor, säger Anita Israelsson, chef på Arbetsmiljöverket i Norrbotten, som tagit emot alla anmälningar.
Kjell Hjelm, regionchef på Företagarna i Norrbotten, oroas också över siffrorna.
- Det är chockerande uppgifter som kommit fram nu som vi inte tänkt på så mycket. Naturligtvis får man funderingar och det ger en eftertanke. Vad kan det bero på?
LKAB slår ifrån sig och menar att bolaget alltid sätter säkerheten främst. Cirka 1 500 gruvarbetare jobbar i Kiruna men hur många som är entreprenörer kan bolaget inte svara på.
- Vi tummar aldrig på säkerheten och är det så att säkerheten inte kan upprätthållas måste man avbryta arbetet och hitta en lösning, menar Anders Lindberg, informationschef på LKAB, till SVT:s Nordnytt.
Inköpschefen Tage Lundin håller med.
- Vi gör allt som står i vår makt för att hela tiden hålla på säkerheten. Vi genar aldrig vad gäller säkerhet.
Är det farligt att jobba
på LKAB som entreprenör?
- Nej, absolut inte men vi kan hela tiden förbättra oss. Visst är det så, säger Tage Lundin.
Kan inte förklara
Enligt honom har det aldrig varit så få olyckor bland de egna anställda på LKAB som under förra året. Men han kan inte förklara varför så många olyckor drabbar entreprenörerna.
- Men vi arbetar hela tiden för att minska dem. Vi ska ha noll olycksfall. Det är vårt mål.