En okänd värld i Stadshusets källare

Det har tagit fyra år för föreståndaren Jan Viinikainen att få ett någorlunda grepp om kommunens arkiv i Stads-husets källarplan.Här finns protokoll och andra kommunala handlingar från mer än hundra år tillbaka i tiden.Men också högst oväntade fynd av kulturkuriöst slag.Och snart ska allting flyttas.

De äldsta handlingarna är från kommunstämmorna som hölls i Vittangi år 1879. Jan Viinikainen använder sina vita arkivhandskar när han tar i dokumenten.

De äldsta handlingarna är från kommunstämmorna som hölls i Vittangi år 1879. Jan Viinikainen använder sina vita arkivhandskar när han tar i dokumenten.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-09 06:00

Det är en helt okänd värld för de flesta Kirunabor.

Bakom en vit gallergrind i stadshuskällaren finns hela Kirunas kommunala historia samlad i dokumentmappar, protokollsamlingar och årsböcker.

Stadens utveckling kan till exempel utläsas i flygfoton och ständigt uppdaterade versioner av Kirunas stadsplan.

Vissa ekonomihandlingar behöver bara sparas i tio år medan bokslut, kommunala beslut med handlingar ska sparas för all framtid. Då är det lätt att förstå att det under åren har lagrats ett och annat papper i det brandsäkra utrymmet.

Upptäckter att göra
- Eftersom allt finns från Kirunas begynnelse skulle jag säga att vi har ett komplett arkiv. Hela uppbyggnaden av Kiruna finns här, säger Jan Viinikainen.

Han vill gärna öka medvetandet om vilken information som finns tillgänglig och vilka upptäckter som finns att göra.

- Det ska vara ett öppet och levande arkiv som var vara tillgängligt för alla. I dag har vi mycket besök av skolor, forskare och författare, men det finns material som är intressant för många fler, säger han.

Bland annat var författaren Åsa Larsson på besök här när hon skrev sin senaste
deckare Till dess din vrede upphör. I boken
lät hon sedan hjältinnan Rebecka Martinsson återkomma för att göra vissa efterforskningar i Kirunas kommunala arkiv.

Detta under assistans självaste Jan Viinikainen.

Examenskataloger
En populär avdelning är skolförvaltningens samling av examenskataloger för alla årgångar fram till slutet av 1960-talet. På somrarna är det många hemvändare som vill kika hur det var med föräldrarnas betyg och närvaro i skolan.

Släktforskare är intresserade av mantalslängderna som innehåller uppgifter om människor som har flyttat till eller från Kiruna, vart eller varifrån de kom och vilket språk (samiska, svenska eller finska) som de talade.

Under botaniserandet stöter vi på en mapp med material från Stadshusets invigning lördagen 8 april 1963. Här finns gästlistor, bordsplaceringar, bordsvisor och en fet räkning från hotell Standard innehållande åtskilliga centiliter Renat, Skåne och Grönstedts.

Alla tackkort sparade
I en annan mapp finns drätselkammarens förre ordförande Ragnar Malmströms alla tackkort sparade.

Den sortens dokument omfattas knappast av arkivlagen och kanske kan sorteras till avdelningen kulturkuriosa.

Dit hör också en samling klippböcker, skänkta av en man i Vittangi för länge sedan. Ämnet för tidningsklippen är rasbiologi.

- Det här är något som många forskare och studenter har varit intresserade av. Även om det är obehaglig läsning är det viktigt att det som skrevs under den här tiden bevaras i forskningssyfte, säger Jan Viinikainen.

Han berättar att de klippen är daterade från och med 1920-talet, och allt tar ett abrupt slut 1945.

Snart ska allt flyttas
Kommunens arkivpersonal har själva samlat tidningsklipp om Kiruna ur Norrlandsfolket, NSD, Kuriren och Norrskensflamman.

- Tyvärr har vi inte resurser att göra det längre. Det upphörde redan på 1980-talet, säger Jan Viinikainen.

Stadshuset kommer av kända skäl inte stå kvar så många år till och snart måste hela arkivet flyttas till en annan plats.

Frågan är hur man ska bära sig åt?

- Det finns rutiner för hur man flyttar ett arkiv och vi har redan börjat titta på olika alternativ. Vi vet inte exakt hur det kommer att gå till, men vi är säkra på att det blir en intressant process, säger Jan Viinikainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om