En ny extrem filmgenre

Foto: Rasmus Johansson

Kiruna2011-11-14 06:00

En helt ny typ av lokalt producerade filmer har tagits upp på programmet vid Arctic light filmfestival i Kiruna.

Extremsportfilmen är en genre som är under stark utveckling där det handlar inte längre bara om att visa upp häftiga stunts.

- Det gäller att kunna föra en berättelse vidare på ett bra sätt, att göra en bra film helt enkelt, säger filmaren och skidåkaren Niklas Karlström, 26.

Hans fjärde längre film Ski o die 4-ever var en av tre filmer som visades på stor duk i Nåjdens sal i lördags.

Snowboardfilmen Good morning, Lapland av Viktor Björnström och Riksgränsen 2011 av Rasmus Johansson var de två andra.

För Niklas Karlströms del är filmerna ett nytt sätt att utrycka sin skidåkning. Han tävlade tidigare i newschool-skidåkning på stora tävlingar som X-games i Colorado, men tröttnade.

- Jag tyckte aldrig om det livet och jag var less på att andra hela tiden skulle bestämma vad jag skulle göra, säger han.

Sponsorerna kvar
Han bröt upp från sin tillvaro i Åre, köpte en filmkamera, flyttade hem till Kiruna och började jobba tillsammans med snowboardåkarna Björn Lindgren och Viktor Björnström.

- De tänker på precis samma sätt som jag. Men det finns fortfarande snowboardåkare som inte vill synas med skidåkare och vice versa. Jag vill komma bort från allt det där.

Niklas Karlström säger att hans gamla sponsorer har varit nöjda över att synas på ett nytt sätt och har valt att fortsätta att samarbeta. Det har gjort att han kan ägna all sin tid till filmskapandet.

- Om jag inte är ute och åker någonstans så sitter jag hemma och redigerar. Men jag ser det inte som ett jobb, mer som ett roligt skapande, säger han.

Tävling
Rasmus Johansson, 17, går fortfarande på gymnasiet och en något mer beskuren tid att ägna till att filma och utveckla nya trick på skotern.

Hans film har genererat 3 600 klick på Youtube. Det här var första visningen i stor salong

- Det här var över huvud taget min första längre film, men jag kommer absolut att fortsätta. Tanken är att jag ska filma tillsammans med Roughriders i Gällivare. Det blir en ännu större satsning, säger han.

Nu finns det också något att sikta på. Nästa år bjuder festivalledningen in till en tävling där extremsportfilmare bjuds in att skicka in sina alster. Ett antal väljs ut för visning och det ska finnas priser i potten.

Ordförande Roger Bergstöm är imponerad över vad han har sett hittills.

- Man häpnar över hur bra film man kan göra med enkla medel, säger han.

Film

Arctic light filmfestival

Kiruna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om