Pecha Kucha startades av två nyutexaminerade arkitekter i Japan i början av 2000-talet. De kände att de hade svårt att nå ut med sitt kunnande till omgivningen. De ville få unga att komma ut på scen och visa på en mångfald - som en ny typ av mötesplats med korta rappa inslag.
Sedan dess har Pecha Kucha blivit en naturlig mötesplats för vuxna människor som vill få och dela med sig av nya insikter. De finns i 700 städer världen över. I Kiruna har mötesplatsen öppnats 12 gånger, en gång i kvartalet.
– Det är mycket 20. Vi startar 20.20, varje talare får visa 20 bilder och varje bild visas i 20 sekunder, säger Johanna Bergström Roos som är affärsutvecklare och har det övergripande ansvaret för Pecha Kucha i Kiruna.
Just nu består den sammanhållande gruppen av Johanna Bergström Roos, Noomi Lahti som är ingenjör och sköter det tekniska, Elisabeth Andersson som är egen företagare och har hand om talarlistan och Tanja Salchner som är hotellchef på Scandic Ferrum där Pecha Kucha håller till. Tanja Salchner har ansvaret över lokalerna. Mötesplatsen är en barmiljö som öppnar en och en halv timme innan första talaren äntrar scenen och efter sista talaren sagt sitt, stannar de som vill kvar och minglar.
Totalt får varje talare 6 minuter och 40 sekunder på scen. Och hittills har inget ämne blivit nekat.
– Inget är rätt eller fel. Vi har aldrig sagt nej till något. Syftet är att inspirera andra. Därför får ingen sälja något eller kränka någon. Man ska synliggöra saker som man brinner för och lyfta varandra. Det är ett möte mellan människor, berättar Johanna Bergström Roos.
Publiken har en stor roll i framträdande. Det handlar om att ge och ta och tillsammans bygga dynamiken.
– Publiken är väldigt förlåtande, säger Elisabeth Andersson som själv var talare två gånger innan hon kom med i gruppen.
Det brukar komma runt 80 lyssnare.
– Det innebär att kvällens nio talare skapar inte mindre än 720 olika impulser hos publiken som i sin tur ger inspiration, energi eller kanske eftertänksamhet. Jag skulle vilja veta vad det får för ringar på vattnet? säger Johanna Bergström Roos.
De har märkt att många söker samarbetsmöjligheter med dem. Nu är det mångfaldsfestivalen Pamoja som skickat flera talare till Pecha Kucha. De kommer att tala över ämnen som på något sätt har beröring med mångfaldstemat till exempel interkulturellt ledarskap och integration men även det skandinaviska ljuset.
– Man går hem med nya tankar. Att dela med sig visar att det finns hopp, säger Elisabeth Andersson.