En miljon skäl att skissa på ett nytt centrum

Sugen att dra in en miljon kronor?I så fall ska du börja skissa på ett väldigt bra förslag för hur Kirunas framtida centrum ska se ut.Kiruna kommun ska utlysa en arkitekttävling där priset till vinnaren är ovan nämnda summa.

På ytan mellan kyrkogården, Kurravaaravägen och Tuolluvaara ska Kirunas nya centrum få plats. Nu ska arkitekter i hela världen få tävla om den bästa utformningen. En miljon kronor ligger i potten. FOTO: Thomas Nylund/Kiruna kommun

På ytan mellan kyrkogården, Kurravaaravägen och Tuolluvaara ska Kirunas nya centrum få plats. Nu ska arkitekter i hela världen få tävla om den bästa utformningen. En miljon kronor ligger i potten. FOTO: Thomas Nylund/Kiruna kommun

Foto: Thomas Nylund/Kiruna kommun

KIRUNA2011-08-23 06:00

Det har tagit sin lilla tid, men nu börjar det dra i hop sig när det gäller stadsomvandlingen i Kiruna.

Ett nytt centrum ska etableras mellan Kurravaaravägen och Tuolluvaara indstriområde och nu ska det inte dröja alltför länge innan spaden sätts i jorden.

I går beslutade politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott att utlysa en arkitekttävling om hur ett nytt centrum ska se ut och fungera.

Nya impulser
- Det finns många som är duktiga arkitekter ute i landet och det verkar även finnas ett internationellt intresse för det som händer i Kiruna, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Samtidigt sitter planarkitekter på kommunens egen samhällsbyggnadsavdelning och jobbar med en ny översiktsplan.

Det är dock tjänstemännen själva som har väckt förslaget om en arkitekttävling.

- Även om vi har mycket duktigt eget folk är det bra att få in många nya impulser och idéer. Vi räknar med en totalkostnad på två till tre miljoner kronor och då hoppas jag att vi får användning av många idéer som kommer in, säger Kristina Zakrisson.

Prissumman till vinnaren på en miljon kronor är alltså bara en del av totalkostnaden. Notan lär dock till sist hamna hos LKAB.

- Vi har inte fört specifika resonemang om just den här saken, men principen är att LKAB ska ta alla kostnader som har med samhällsomvandlingen att göra, säger Kristina Zakrisson.

Plan för avveckling
Bara att ta fram kriterier och avgränsningar för tävlingen beräknas ta ett halvår. Det är till exempel inte bestämt om tävlingen ska omfatta hela nya centrum eller bara delar.

Centerpartisten Gunnar Selberg flaggade för ett kriterium redan
i går. I tävlingen bör det ingå en plan för hur befintligt centrum ska avvecklas och hur ett nytt centrum ska växa fram.

- Det kan inte bara handla om hur det ska se ut i det nya Kiruna. Det här är en enorm utmaning som kanske borde ingå i uppdraget.

Kristina Zakrisson säger att detaljerna får utformas under resans gång.

Hon understryker dock vikten av att Kirunaborna ska vara delaktiga i processen.

Däremot är det inte säkert att Kirunaborna kommer att ha något inflytande över juryn.

- Vi anlitar organisationen Sveriges arkitekter och de har förmodligen regler om hur det ska gå till.

Publikens röst
Gunnar Selberg anser att Kirunaborna borde få ha ett mer direkt inflytande.

- Det borde vara som i schlagerfestivalen där publikens röst väger lika tungt som juryns, säger han.

Kirunapartisten Anders Hultbro tog upp en annan fråga av det principiella slaget. Det finns fortfarande inget formellt politiskt beslut om att nya centrum ska ligga i öster.

Av den orsaken reserverade han sig mot beslutet om arkitekttävlingen.

- Vi har egentligen inget emot tävlingen, men vi är less på att vi inte får upp frågan till kommunfullmäktige. Det här är att ta sakerna i fel ordning, säger Anders Hultbro.

En poäng
Kristina Zakrisson är beredd att gå honom till mötes på den punkten.

- Jag ska försöka få in det som ett ärende i septembermötet eftersom det efterfrågas.

- Det kan finnas en poäng i resonemanget. Inte minst är det bra att investerare kan se att det finns en bred politisk uppslutning, säger hon.

Fakta

Nya Kiruna

➤2012: Programmet för arkitekttävlingen ska vara klar och redo att skickas ut.

➤2012: Senast den 1 oktober 2012 ska Kiruna kommun peka ut en placering för det nya stadshuset.

➤2012: Den nya översiktsplanen för nya Kiruna ska vara klar.

➤2015: Nya E10 som ska passera framtidens centrum ska vara klar.

➤2016: Nytt stadshus ska stå klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om