Radioprofilen Per-Nils Idivuoma är död – blev 76 år

Per-Nils Idivuoma har avlidit. Han ägnade hela sitt verksamma liv åt samisk media. Henrik Blind minns Sameradioprofilen med värme. "Han var en trygg fyr som lyste över oss alla i Sápmi", säger han.

Per-Nils Idivuoma på en av de platser han gillade allra mest, i radiostudion.

Per-Nils Idivuoma på en av de platser han gillade allra mest, i radiostudion.

Foto: Maria Unga

Kiruna2024-08-16 11:00

Per-Nils Idivuoma valde, efter 40 år som reporter och programledare vid Sameradion, att gå i pension år 2014. Trots att åren gått så är fortfarande avtrycken som Idivuoma lämnade i Sápmi tydliga och levande. Henrik Blind, MP-politiker och kommunalråd i Jokkmokk, är en av de som minns kontakterna och vänskapen med radioprofilen.

"Det känns konstigt. Det var ju du som var berättaren. Den som åkte land och rike runt för att ge människorna i Sápmi plats i etern. Du förde oss samman där på FM-nätet. Det fanns alltid en berättelse att förmedla till oss lyssnare. Stor som liten. Alltid på samiska. Vi fick vårt dagliga språkbad. En ovärderlig insats", skriver Henrik Blind på sin Instagram.

undefined
Per-Nils Idivuoma och Henrik Blind träffades i Tromsö i januari. Ett kärt sista möte.

Dottern Mariela gick i sin fars fotspår och blev journalist. I dag redaktionschef på NRK Sápmi i Tromsö.

– Pappa ville alltid berätta människors historia. Oavsett om vi var på semester eller han skulle vara ledig så blev det stopp när han såg någon som han absolut ville intervjua. Han var en berättare och det var viktigt för honom att hela Sápmi fick plats. Han samlade de goda historierna för att berätta för publiken vid radion. Om samer, för samer.

Saknade han jobbet efter pensioneringen?

– Inte så han klagade. Han fick tid att resa till och umgås med barn och barn-barn. Men han hade en övergångsperiod då han lade ut små texter, intervjuer och bilder på Facebook.

Per-Nils Idivuoma blev 76 år. Han efterlämnar tre barn, barnbarn och syskon med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!