En gräslig klippning

Björkar i Luossaparken i Kiruna har fått barken avskalad när gräset har klippts vid trädstammarna. Mats Lahti, miljökontoret, tycker att det är trist att träden förstörs och han uppmanar Tekniska verken att se över sina metoder vid gräsklippning.

Miljöchefen Mats Lahti är upprörd över att Tekniska verken inte är mer försiktig vid gräsklippningen i Luossaparken i Kiruna. Flera träd har skadats. FOTO: Alexander Linder

Miljöchefen Mats Lahti är upprörd över att Tekniska verken inte är mer försiktig vid gräsklippningen i Luossaparken i Kiruna. Flera träd har skadats. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-07-03 06:00
Nedanför Luossavaaraskolan finns en park som är cirka 600 meter lång. Flera ståtliga björkar kantar gångstigen.
Men flera av trädstammarna har skadats och det är något den tillförordnande miljöchefen i Kiruna reagerar hårt på.
Onödigt
Mats Lahti bor dessutom nära parken och har därför bra koll på hur parken ser ut.
- Redan för 2-3 veckor sedan slogs bark sönder vid grästrimning. Droppen var när en åkgräsklippare skadade träd för ett par dagar sedan. Det är fullständigt onödigt och jättetrist. Träden riskerar att torka ut och sedan falla, säger han.
Mats Lahti hävdar att det inte är första gången det händer. Det finns gamla skador på träden som visar på det. Han tycker att Tekniska verken, som sköter skötseln av parken, borde se över sina metoder vid gräsklippning.
- Antingen använder man fel redskap eller så är det nonchalans. De kör med fel metod, det är en planerings- och utbildningsfråga och det har jag påtalat för dem tidigare. Det vore bättre att lämna gräset runt träden, säger han.
Kari Venäläinen från Tekniska verken är tillfälligt verksamhetsansvarig. Det är Tekniska verkens personal som kör åkgräsklipparen. Han menar att det inte går att komma ifrån att maskinen kan ta i någon enstaka gång.
- Det är ingen som medvetet kör mot träden, säger han.
Går det att använda någon annan metod?
- Nej, annars måste man använda häcksax och det tar för lång tid. Alternativet är att låta gräset vara invid träden, säger Kari Venäläinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om