En gammal skuld?

Landstinget anser att Kiruna är skyldig 24 miljoner och hotar dra kommunen inför rätta om pengarna inte betalas in.Kommunen vägrar.- Vi anser att det är märkligt att de ska ha betalt för tjänster som vi inte har köpt, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Foto: bengt-åke persson

KIRUNA2009-04-23 06:00
Meningskiljaktligheterna handlar om LAH, lasarettsansluten hemsjukvård, och det avtal som kommunen och landstinget hade under åren 1986-2002.
Kort förklarat innebar avtalet att landstingets sjuksköterskor tog över uppgifter som kommunen hade skyldighet att stå för. Det handlade om bemanning på äldreboenden på helger och kvällar samt nattpatrullering för hemtjänsten.
Skatteväxling
Landstinget anser att även den avancerade hemsjukvården, som förvisso är landstingets lagstadgade uppgifter, också ingick i begreppet LAH och att kommunen har ett betalningsansvar för den. Därför ska Kiruna kommun ha överkompenserats i den skatteväxlingen som har skett varje år sedan avtalet sades upp.
Kiruna kommun anser att de bara tar del av samma skatteväxling som andra kommuner och vägrar betala för tjänster som landstinget ska stå för.
Låter det krångligt? Det är egentligen ännu mycket krångligare och frågan drivs numera också via juridiska ombud som belastar både landstingets och Kiruna kommuns skattebetalare.
- Eftersom landstinget har anlitat en av Sveriges dyraste jurister har vi sett oss nödgade att ta in extern hjälp. Men varken de eller vår egen kommunjurist har sett några argument för att vi ska betala, säger Kenneth Stålnacke.
Politiskt beslut
Vid två tillfällen har landstingets advokatfirma hotat med att stämma Kiruna kommun. Efter det senaste brevet har kommunchefen Stefan Hämäläinen begärt ett möte med landstingets högsta tjänstemän, vilket de har gått med på.
Det finns dock ett politiskt beslut från landstinget om att driva processen.
- Vi upplever att Kiruna kommun har en gammal skuld som inte är reglerad. Vi har skjutit det framför oss år efter år, säger landstingsrådet Britt Westerlund (S).
Ärendet har varit vilande under många år. Landstingsledningen valde att väcka liv i frågan under den senaste mandatperioden då det har gnisslat ordentligt mellan ledningen och två av Kirunas S-märkta ledamöter.
Någon kanske ser det här som en hämndaktion mot Kirunas politiker?
- Det förbättrar knappast läget om i fall de skulle resonera så. Vi har inga ambitioner att straffa Kiruna, så oprofessionellt beter vi oss inte, säger Britt Westerlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om