En cocktail av nya koncept i Kiruna

Nya varianter av klassiska drinkar står på menyn när ettåringen Spis Mat & Dryck inviger sin nya cocktailbar på fredagen.Men fler aktörer är också med och ritar om Kirunas utelivskarta i höst.

MOMMOS. Anna-Kajsa Påve och Hanna Olofsson öppnar ­kaféet Mommos Veranda i oktober.

MOMMOS. Anna-Kajsa Påve och Hanna Olofsson öppnar ­kaféet Mommos Veranda i oktober.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-24 21:16

Nya versioner av drinkklassiker och cocktails på egenpressade fruktjuicer kommer att stå på menyn i Spis cocktailbar.

Matlagningsboomen som kom för några år sedan har nu flyttat till baren, menar Elina Lingman, sommelier och restaurangchef på Spis Mat & Dryck.

– Stjärnkockens tid är förbi - det nya är att bli en duktig bartender.

Bakom satsningen ligger en idé om att öka Kirunabornas intresse för cocktails, men också ett försök att locka ut Kirunaborna på veckodagarna.

– Vi riktar oss inte till en annan kundkrets, men vill att man ska komma hit av en ny anledning. Vi har middag, lunch och frukost sedan tidigare. Nu har vi också en cocktailbar, säger Johan Stålnacke, krögare.

– Vi vill att man kommer hit och umgås över en cocktail. Idag är folk mest hemma på veckodagarna, säger Elina Lingman.

Drinklistan är ny och övriga dryckesutbudet har utökats. Till exempel kommer gästen kunna beställa nya versioner av klassiska drinkar, såsom Old Fashioned med rökt socker. Element från köket kommer också att användas i drinkarna mer, såsom egenpressade puréer och juicer. Det går också att få en drinkpinne av askas purjolök.

– Inga halvfabrikat. Gästen ska också kunna se hur drinken skapas - från början till färdig i glaset, säger Elina Lingman.

Men att det nya barkonceptet skulle göra att Kirunabornas alkoholintag skulle öka tror man inte.

– En cocktail är inte så spritstark och tar längre tid att få i sig. Jag tycker att fler är medvetna om vad man dricker nu och många efterfrågar något annat än bara en stor stark, säger Elina Lingman.

– Vi kommer att ha mycket fokus på hantverket. Man kan kanske inte förvänta sig att få sin drink klar på tre minuter, säger Johan Stålnacke.

Kiruna får snart också ännu ett café. Mommos Veranda planerar att öppna i början av oktober.

– Vi satsar på att ha kvällsöppet. Det saknas i Kiruna, speciellt för ungdomar - det finns ingenstans att gå efter klockan sju på kvällen, säger Anna-Kajsa Påve, som är Mommos Verandas två ägare.

På Scandic Ferrum får Torsdagsklubben nu stå tillbaka. Istället satsar man på loungekvällar med livemusik på veckodagar under hösten.

– Vi vill aktivera Ferrum som en mötesplats, men också utöka utbudet i stan. Det saknas något att hitta på en tisdag eller torsdag, säger Oskar Junzell, food and beverage manager på Scandic Ferrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om