En bit av Kiruna med upp till Venus

Forskarna vill veta varför tvillingplaneterna Jorden och Venus utvecklades så olika. Därför ska en satellit skjutas upp inom några år. Med på satelliten kommer teknik från IRF att finnas med.

Planeten Venus är den ljusaste av planeterna och är även Jordens tvilling, i många avseenden.

Planeten Venus är den ljusaste av planeterna och är även Jordens tvilling, i många avseenden.

Foto: ESA-C.Carreau

Kiruna2020-07-02 10:15

Det är andra gången som det svenska rymdinstitutet är med och utforskar Venus. För sex år sedan avslutades uppdraget för en europeisk rymdfarkost, Venus Express, som bar på satellitinstrument från IRF, Institutet för rymdfysik. 
– Venus är vår tvillingplanet men planeterna skiljer sig åt. Man vet att atmosfären på Venus är tät och het. Men den saknar vatten. Vi vet också att för 4 miljarder år sedan då Venus bildades så fanns det vatten där men det har gått förlorat. Med det här tidigare instrumentet som vi hade på farkosten som hette Venus Express, så kunde vi bevisa att vattnet från Venus flyr ut i rymden med hjälp av den här energin som kommer från solen, säger IRF:s informatör Annelie Klint Nilsson.

Nu har rymdinstitutet valts ut för ett nytt projekt som leds av indiska rymdorganisationen ISRO. Det är andra gången som IRF har möjligheten att studera Venus och andra gången som man som institut samarbetar med den indiska rymdorganisationen. Förra gången man samarbetade bedrevs forskning av månen.  

Uppskjutning för rymdfarkosten Shukrayaan-1 är planerad till någon gång under den andra halvan av 2023 och kommer att ske från den indiska rymdbasen Sriharikota. Sex månader beräknas rymdfarkosten sedan flyga innan den når Venus omloppsbana och kommer då att kretsa runt planeten i ett år.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!