Kirunas kommundirektör Johan Bergstad ser positivt på att Gällivare har en plan (nu ute på remiss) för var vindkraft kan byggas och var elledningar kan placeras inom kommunen.
– Vi ligger efter Gällivare där, de har lite mer bråttom än oss. Det är klokt att ta fram en tematisk plan, egentligen inom alla typer av verksamhet. På så sätt kan man undvika konflikter framåt och minska folks oro.
Hade ni behövt göra en sådan, när det gäller vind och el?
– Det jobbas med en ny översiktsplan där det är ganska naturligt att det här kommer att ingå. I dagsläget har vi inte pekat ut områden. Vi vill ha med alla aktörer i ett sådant arbete. Från nästa år gäller också konsultationslagen och rennäringen måste vara med från start.
Han berättar att de signaler de fått från vindkraftsindustrin är att Kiruna kommun inte har så många platser som är intressanta för vindkraftsetableringar.
Industrisatsningarna kräver stora mängder el, som till exempel LKAB, SSAB och Vattenkrafts stora HYBRIT-projekt, där man ska framställa fossilfri järnsvamp, råvaran till stålet.
Det är stora mängder el det handlar om, är det en utmaning?
– Ja absolut, elledningar tar ofantliga mängder mark i anspråk. Det är en spännande framtid med jättestora utmaningar, säger kommundirektör Johan Bergstad.
Kommunalrådet i Kiruna, Mats Taaveniku (S), tror på samarbete över kommungränserna när det gäller frågan om el till industrins omställning.
– Vi tittar på att skapa ett centrum för energiteknik i Malmfälten tillsammans med Gällivare kommun och en del universitet. Det är ett steg i den riktningen. Vi kommer att titta på möjligheter för vindkraftsetableringar, det behövs en energiproduktion som kan tillgodose framtida behov.
Behöver ni som grannkommunen också titta på var och hur el kan fraktas?
– Självklart, det är därför det är ett bra initiativ att skapa ett energicentrum här i Malmfälten. Man kan lyfta blicken och se hur vi klarar framtida energibehov och transport av el, var och hur det ska göras, hur ledningsgator ska se ut framöver och vilken kapacitet ledningsnäten kommer att ha. Men också titta på framtida energisystem, som vätgas och annat som är på gång inom energiforskningen, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).