Bostadsbristen för gymnasieelever som bor utanför Kiruna centralort har länge varit ett återkommande problem.
Förra hösten, när Lisa Marainen från Karesuando skulle börja gymnasiet i Kiruna 18 mil bort, hade hon stora problem med att hitta boende.
Bara värre
Till en början fick hon bo hos en släkting tills hon blev erbjuden ett rum som hade blivit över på elevhemmet Björnbyn.
Nu ska fastighetsägaren LKAB hyra ut hälften av de 30 rummen till entreprenörer i stället för till skolelever.
- Nu är jag väldigt osäker på vad jag ska göra till hösten. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger Lisa Marainen.
Hon berättar att hon under hela sin uppväxt i Karesuando hört de vuxna tala om bostadsproblemen för sina barn som ska börja på gymnasieskolan i Kiruna.
- Det här är ingenting nytt, det har bara blivit värre. Om man inte har en stor släkt i Kiruna eller massor med pengar att köpa en lägenhet för så sitter man i klistret, säger Lisa Marainen.
Samma sits
Kompisarna Sara Haugli, Jennifer Eriksson och Sandra Öhman sitter i samma sits.
De kommer alla från Gällivare men går gymnasiet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna och bor på samma elevboende som Lisa Marainen.
- Det är klart att man är orolig, vi har fått veta att vi inte kommer att få något ersättningsboende, säger Sara Haugli.
År efter år
Lisa Marainen är mycket besviken på kommunen och anser att det är politikerna som bär ansvaret.
- Det jag inte begriper är varför kommunen inte kommer med någon långsiktig lösning eftersom problemet uppstår år efter år, säger hon.
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) förstår att det är en svår situation för eleverna.
- Vi har börjat prata med Kirunabostäder och försöker hitta en lösning, men det är specifikt för kommunungdomarna. Jag vet att vi har ett antal studentbostäder och att Kirunabostäder säger att de ibland står tomma. Men då kan det vara skillnad på högskoleelever och gymnasieelever som de inte vill blanda, säger hon.
Enligt Zakrisson är situationen i Kiruna speciell, de boenden som finns går snabbt åt till entreprenörer.
Inget bra svar
- Alla små, lite mer tillfälliga boenden är ju väldigt efterfrågade och upptagna. Men vi är medvetna om problemet och försöker titta på lösningar, säger hon.
En lösning skulle kunna vara äldreboendet Vilan som ska tömmas, eller Bolagsskolan.
- Jag har inget bra svar och jag kan inte säga att det här ska vi lösa nu, för det här måste jag titta mer på. Men jag förstår att det är en svår situation och att ungdomarna från byarna har det väldigt svårt. Vi har gymnasium för dem och då bör vi kunna ordna boende åt dem, också, säger Kristina Zakrisson.