Eldorado för barn

En gång var Malmia i Kiruna ett danspalats på två våningsplan med Norrlands största dansgolv.Snart är det barnen som ska ta plats i palatset.I början av juni invigs Gruvtrollets lekland.

De sista dansstegen är tagna. Här på gamla Malmias övre plan ska det bli lek och stoj när Gruvtrollets lekland öppnar om någon månad. Birgitta Tapani och Maaria Sunna kläckte idén och ska själva driva rörelsen. FOTO: HANS STERNLUND

De sista dansstegen är tagna. Här på gamla Malmias övre plan ska det bli lek och stoj när Gruvtrollets lekland öppnar om någon månad. Birgitta Tapani och Maaria Sunna kläckte idén och ska själva driva rörelsen. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-04 06:00
Malmia stod klart i slutet av 1970-talet för att ersätta den gamla folkparken vid Petsamo med samma namn som brann ned till grunden 1972.
Var överdimensionerat
Då hade Kiruna över 30 000 invånare och Malmia byggdes väl tilltaget för en fortsatt växande stad. Under glansdagarna var det både disco och mogens dans på de två planen och på storhelger var det öppet mellan våningarna.
Nu har restaurangen flyttat ned till den gamla diskoteksvåningen medan det övre planet genomgår en total förvandling.
Parketten till det som en gång var Norrlands största dansgolv har brutits upp och originalmöblerna har burits ut.
Det är andra takter som ska gälla här framledes. Och det för dagens Kiruna alldeles överdimensionerade danspalats ska äntligen få en ny användning.
Driftiga småbarnsföräldrar
Tacka två driftiga småbarns-
föräldrar för det.
Maaria Sunna och Brigitta Tapani kläckte idén att förvandla Malmia till ett lekland och nu håller planerna på att förverkligas.
Arbetet går med en rasande takt för att Gruvtrollets lekland ska hinna öppna innan skolavslutningarna.
- Vi har jobbat bakom presenningar under tiden restaurangen fortfarande hade öppet häruppe. Det är först nu som vi har kunnat börja jobba hela dagar, säger Birgitta Tapani.
Takhöjden räcker
Montörer från en firma i England håller på att skruva fast lekutrustningar av standardmodeller. Och trots känslan av Finlandsfärja från gamla Malmiatiden finns det takhöjd så det räcker.
Det visade sig finnas möjlighet att sänka dansgolvet och höja taket och på så vis komma upp i sju meters höjd, vilket räcker gott och väl även för de högsta klätterställningarna.
Gruvtrollets lekland ska dock inte ingå i någon kedja typ Leos lekland eller Busfabriken.
- Vi har kollat på lite olika ställen i landet och tagit de bästa idéerna. Men vi har valt att vara ett fristående företag, säger Maaria Sunna.
Leklanden är en växande företeelse, men i Norrbotten finns det ännu inget norr om Luleå. Maaria Sunna och Birgitta Tapani hoppas att upptagningsområdet ska bli större än bara Kiruna centralort.
Hoppas på norrmän
De tror på besökare från Gällivare, Pajala och inte minst Nordnorge.
- Vi ligger strategiskt efter E 10 och nära stormarknadsområdet. Det är lätt för norska barnfamiljer som kommer hit för att handla att svänga förbi, säger Birgitta Tapani.
- De flesta lekland har byggts i gamla lagerlokaler på industriområden. Här har vi redan en viss mysfaktor, tillägger Maaria Sunna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om