Eldhärjade huset har undersökts

Polisen tekniska undersökning är gjord och räddningstjänsten har undersökt brandskyddet på Videplan.

TILLSYN. "Vi vet sedan tidigare att många fastighetsägare fått påtryckningar på detta och förelägganden från oss som myndighet", säger Emma Lundgren.

TILLSYN. "Vi vet sedan tidigare att många fastighetsägare fått påtryckningar på detta och förelägganden från oss som myndighet", säger Emma Lundgren.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-02-04 15:51

Den tekniska undersökningen av vindsvåningen på Videplan är färdig, men polisen inväntar fortfarande det färdiga protokollet utifrån denna. När det kan komma är oklart.

Förundersökningsledare Ola Folkebrant:

– Vi väntar på resultatet från den, men det verkar som att det skett en antändning på grund av en lamparmatur. Men i nuläget ser vi inte att någon är misstänkte för brott i det här fallet.

Det är någon som försökt tända en lampa på vinden?

– Jo precis, det är en belysning man har använt för att kunna se ordentligt i förrådet. Det är troligtvis det som har antänt där uppe.

Branden började i vindsutrymmet och lågorna spred sig sedan mellan vindslägenhetens tak och vindstaket. Brandmännen fick bryta upp taket i lägenheten för att komma åt att släcka.

I fastigheten har man inte funnit brister som påverkat brandförloppet eller skadorna, enligt Jon Moln-Teike, brandingenjör på räddningstjänsten.

Men räddningstjänsten har sett att lägenhetens tak sannolikt inte är tillräckligt mot de krav som ställs - att stå emot brand i 60 minuter.

Enligt Jon Moln-Teike ger det ändå tillräckligt brandskydd.

– Man fick ingen brandspridning till lägenheten, vilket tyder på att brandskyddet fungerat.

För tre år sedan brann det i en fastighet på Rönnplan, med ett liknande brandförlopp. Då lämnade räddningstjänsten synpunkter till Kirunabostäder att det vore bättre att sektionera av vinden med en vägg som skiljer av förråden från vindslägenheterna.

– Hade man gjort en avskiljning och ser till att det är tätt, så hade det ju bara spridit sig inne i vindsförrådet. Då hade bara skadan varit där.

Det blir en avskiljd brandcell med hjälp av väggen?

– Precis. Det är något som ligger utanför de krav vi kan ställa på Kirunabostäder, men vi sa att det här är det nog bra att ni gör, annars kommer ni stå inför det här igen. Det blir ju en kostnadsfråga för dem.

Mikael Fors, fastighetschef på Kirunabostäder:

– Vi har äldre bestånd av hus som klarar brandkraven för när de byggdes, men det är klart att det kan finnas åtgärder att göra. Nu väntar jag på rapport från räddningstjänsten och vi kommer ha en dialiog om det är något vi kan förbättra i våra hus.

Efter måndagens brand kommer man att ta hjälp av en brandkonsult. Brandåtgärder på vinden är något man kommer lägga fokus på, enligt Mikael Fors.

Vad kostnaden blir för restaureringen vet man inte ännu.

– Men det är klart, det är några hundratusen. Vindslägenheten måste göras om, takstolar bytas ut och yttertaket måste bytas på en del av fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om