”Ekonomin är helt skild från bolagets”

I maj klubbade kommunfullmäktige igenom ett förslag som innebär bidrag om 1,2 miljoner kronor till Malmfältens folkhögskola. Pengarna ska användas till att skapa nya studentrum. Nu ska folkhögskolans bolag hyra ut rum till entreprenörer.– Bidragspengarna går till folkhögskolan, vars ekonomi är helt skiljd från bolagets, säger Kenneth Stålnacke, rektor.

Kenneth Stålnacke, rektor Malmfältens folkhögskola.?Foto: Lina Salomonsson Juuso

Kenneth Stålnacke, rektor Malmfältens folkhögskola.?Foto: Lina Salomonsson Juuso

Foto: Lina Salomonsson Juuso

KIRUNA2013-06-17 05:00

Malmfältens Logi AB är ett aktiebolag helägt av den ideella föreningen Malmfältens Folkhögskola.

Finansierar folkhögskolan

Enligt förra kommunalrådet och nuvarande rektorn Kenneth Stålnacke syftar verksamheten i bolaget till att dra in pengar för den folkbildande verksamheten som drivs i föreningsform.

– I dag är det helt nödvändigt att vi drar in pengar utöver statsbidragen, för de täcker helt enkelt inte kostnadsökningarna, säger Kenneth Stålnacke.

Folkhögskolans bidragsansökan som klubbades igenom den 27:e maj var kontroversiell, och debatten före beslutet var lång.

Bland andra Moderaterna och Miljöpartiet var emot bidraget då det ansågs snedvrida konkurrensen. En viss oro fanns över att pengarna skulle användas till hotellverksamheten.

– Huxflux står det väl någon fly in-fly out-arbetare där när det inte finns nog med elever. Att man konkurrerar på lika villkor betyder att man tar ett lån, precis som alla andra, sa moderaten Stefan Sydberg i fullmäktige.

Svårt att veta

En jurist knuten till Företagarnas centralorganisation menar att det kan vara svårt att veta var pengarna tar vägen när bidrag betalas ut till enskilda aktörer.

– Om en förening till exempel äger ett aktiebolag så kan de göra aktieägartillskott och på så sätt föra över pengar. Men det framgår av bokföring och årsredovisning. Däremot kan man överföra varor och tjänster, och det kan vara svårare att upptäcka, säger Karin Berggren, jurist på Företagarnas rådgivning.

Hon menar att kommunallagen sätter upp hinder för kommuner att lämna bidrag till enskilda näringsverksamheter.

– Det får göras endast om det finns synnerliga skäl, det är lite svårt att definiera exakt vad det är, säger Karin Berggren.

Hon menar att pengar för upprustning av rum till gymnasieelever kan vara ett sådant fall.

– Men är det så att pengarna går till rum som hyrs ut till entreprenörer så måste man ju ifrågasätta det, säger Karin Berggren.

Totalt finns på folkhögskolan 38 rum. 18 av dem är hotellrum, medan 20 håller ”pensionatstandard” enligt Kenneth Stålnacke.

Vilka är rummen som ska hyras ut till entreprenörerna?

– Jag vet faktiskt inte exakt vilka det är. Men det är iallafall bolagets rum, som är helt skiljda från Folkhögskolans, säger Kenneth Stålnacke.

Ingår det i ert uppdrag att ordna entreprenörsboende?

– Vi är ett företag som andra. Klart det är positivt när folk vill bo hos oss, allt överskott går tillbaka till folkbildningen, säger Kenneth Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om