Stugbygget gav Sara, 28, mersmak – är nu snickarelev

Sara, 28, har ingen byggutbildning. Men hon jobbar skarpt som snickare sedan mer än ett halvår tillbaka. "Jag byggde en stuga själv från grunden och insåg att det är ett jobb för mig", säger Sara Johansson från Kiruna.

Sara Johansson, 28, har hittat sitt yrke. Hon tänker fortsätta som lärling efter att hon avslutat tiden som byggårselev hos Peab.

Sara Johansson, 28, har hittat sitt yrke. Hon tänker fortsätta som lärling efter att hon avslutat tiden som byggårselev hos Peab.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-03-14 05:00

Det var stugbygget i Lannavaara som tände igång henne. En tomt som hon övertog av sin bror blev ett projekt för henne under ett par års tid.

– Allt är lösvirke och jag har varit med om alla delar i stugbygget, från scratch. Jag har alltid velat bli snickare. Sedan byggde jag stugan och kände att det är något som jag vill göra. Jag såg att de sökte personer till "Byggåret" hos Peab och då sökte jag hit, säger byggårseleven Sara Johansson.

undefined
Stugan i Lannavaara som Sara byggde själv och som blev vägvisaren för hennes yrkesval.

Hon och ett trettiotal andra tjejer från hela landet ingår i en satsning från byggföretaget. Syftet med "Byggåret" är att öka jämställdheten i byggbranschen. Man vänder sig till tjejer utan byggutbildning eller erfarenhet.

– Det här är viktigt för oss på Peab att vi får in fler kvinnor i byggbranschen och ökar jämställdheten. Det driver vi hårt. Jag har varit trettio år i branschen och man ser skillnad. När jag började var det bara en kvinna som administratör men i övrigt bara män. I början av 2000-talet började man se skillnad på att kvinnor kom in i branschen och det är jättebra. Sara är väldigt engagerad och intresserad, säger Toni Järvela platschef, Peab.

Vad kommer kvinnor in med i branschen?

– Kvinnor tänker mer innan de gör något. De är mer praktiska egentligen och har ofta lite bättre blick för helhetsintrycket. Tillsammans med män i team så blir det ett bra resultat. Det viktigaste är att man är genuint intresserad, säger Toni Järvelä.

undefined
Toni Järvelä, platschef för Peab är väldigt positiv till byggföretagets stora satsning på att få in fler tjejer i byggbranschen.

Stugbygget gjorde det klart för Sara Johansson att hon tyckte om att skapa och se resultat. Nu har hon jobbat som snickarelev drygt ett halvår.

– Jag började i september och det har varit jättekul och lärorikt. Jag har fått jobba med något som jag tycker är intressant och roligt och då har man ett driv och vill lära sig mer, säger Sara Johansson.

Vi träffar henne på arbetsplatsen i anslutning till Galleria 7 i nya centrum där arbetslaget färdigställer två affärslokaler. En av lokalerna ställs i ordning för klädföretaget MQ som öppnar senare under våren.

– Jag har satt upp väggar, reglat dem och skruvat gipsskivor, plyfa och fogat. Det har varit otroligt blandade jobb som varvats mellan grovjobb och finjobb. Det var en enda stor lokal och vi har delat av den och gjort olika rum. Nu har man fått vara med hela vägen fram tills nu när det nästan är färdigt.

Hon gläds lite extra åt att få jobba med detaljer.

– Det bästa är finliret när man ser att det börjar bli färdigt. Jag tänker mycket på detaljerna. Nu är det slutfinnish och det ska se bra ut. Det sånt som man kanske inte tänker på men helheten ska vara vilsam för ögonen och inte sticka i ögonen.

undefined
Snickarbältet har suttit på professionellt drygt ett halvår. Sara Johansson, 29, är en av de nya tjejerna i byggbranschen.

Det senaste halvåret har lett henne rätt yrkesmässigt. Hon har hittat sitt yrke.

– Jag har tidigare jobbat som projektkoordinator, driftoperatör, operatör, projektledare och jobbat i skolvärlden. Jag har testat många jobb men inget har känts riktigt rätt för mig. Jag kommer absolut att fortsätta som snickare. Jag vill helst jobba med allroundsnickerier som här.

undefined
Sara Johansson, 28, är den nordligaste deltagaren i Peabs satsning Byggåret som vänder sig till tjejer med noll byggbakgrund.

Hon har ett bra tag kvar som lärling innan hon kan få yrkesbevis.  Peab erbjuder byggårseleverna lärlingslön under Byggåret, vilket motsvarar 70 procent av en snickares grundlön.

– Jag är helt fullbetald snickare om tre och ett halvt år så det är länge kvar innan jag är helt färdig. Jag är långt ifrån fullärd men det känns bra att bli kallad snickare, säger Sara Johansson.

Peab Byggåret

Byggåret är ett betalt lärlingsår som tjejer kan söka. Första kullen startade hösten 2023 och nu söker man nya tjejer för nästa säsong av satsningen som kommer igång under kommande höst. 

2000 personer sökte till satsningen under 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!