Eget företag - rehabilitering för kuratorn som kollapsade

För ett år sedan föll kuratorn Eva Alsterdal ihop på sin arbetsplats.Chocken efter kamraternas biloycka och en ansträngd arbetssituation fick henne att kollapsa.Hon fann en väg tillbaka genom att starta eget företag.

Ritta Alajärvi-Kauppi visade vilka av deltagarnas förslag som fått flest röster och därmed värderas som viktigast för en gemensam framtid mellan Övertorneå och Ylitorneå.

Ritta Alajärvi-Kauppi visade vilka av deltagarnas förslag som fått flest röster och därmed värderas som viktigast för en gemensam framtid mellan Övertorneå och Ylitorneå.

Foto: linda danhall

KIRUNA2008-11-17 06:00
Eva Alsterdal driver i dag företaget Kurator Eva hemma i lägenheten på Adolf Hedinsvägen i centrala Kiruna. Ett av rummen är inrett till kontor och här tar hon emot samtal från hela Sverige.
- Jag tror att jag är ensam om affärsidén. Folk kan ringa utan att behöva beställa tid. De kan vara anonyma och jag för ingen journal, säger hon.
För bara drygt ett år sedan var det Eva Alsterdal själv som genomgick en svår tid. Hon hade redan en ansträngd arbetssituation på sjukhusets avdelning för barnhabilitering när bilolyckan inträffade den 11 september 2007.
Föll ihop på golvet
Hennes tre närmaste kollegor var på väg hem från Gällivare när de frontalkrockade med en bil som av okänd anledning kommit över på deras sida av vägen. Alla tre är fortfarande sjukskrivna efter olyckan.
För Eva Alsterdal blev händelsen en chock. Hon visste att hon själv hade kunnat vara med i olycksbilen samtidigt som hon bar på en ständig oro för sina skadade kamrater.
- Tre dagar senare föll jag ihop på golvet på arbetsplatsen. Chocken och stressen gjorde att jag kollapsade, berättar hon.
Hon blev sjukskriven under sammanlagt under knappt månader, på heltid och halvtid.
Hennes väg ut ur krisen blev en annons från Företagarna om en starta-eget-kurs på två dagar över en helg. Det här var kanske tillfället som hon väntat på.
Balsam för själen
- Jag hade länge tänkt att jag någon gång i tiden skulle starta ett företag. Jag ringde Försäkringskassan och kollade om jag kunde få gå kursen trots att jag var sjukskriven.
Eva Alsterdal säger att kursen var som balsam för själen. Hon fick bra bemötande, god hjälp med att utveckla sin företagsidé och fick lära sig grunderna i företagande.
När hon sedan beviljades tjänstledighet från landstinget sjösatte hon sitt projekt.
- Det är en helt ny värld som har öppnat sig. Den stora skillnaden med att vara sin egen arbetsgivare är att varje steg som ska tas hänger på mig själv.
Helande sång
Så här långt ser idén ut att bära och Eva Alsterdal hoppas kunna fortsätta med sitt företag även när tjänstledigheten går ut.
Eva Alsterdal berättar att hon inte sökte kuratorstöd för egen del efter kollapsen.
- Men jag fick hjälp av en snäll företagssköterska som ringde. Dessutom började jag sjunga i två olika sånggrupper. Det var helande och väldigt roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om