Teamet som jobbar i Luossabacken i Kiruna kör konstant för att få igång den. De har inte tid att stanna och prata med reportrar. Målet är att öppna slalombacken på söndag.
Hur ser det ut?
– Det ser bra ut, vi jobbar för fullt, säger Patrik Broth Wiss, anläggningsansvarig vid Luossabacken.
Efter blidan som kom efter första snön i höstas fick man stänga av snökanonerna. Det ovanliga med den här hösten låg i att det var så lång period innan minusgraderna kom tillbaka. De startade kanonerna i söndags för en tredje omgång.
– Det blev väldigt isigt i gräset, så det blev lite problem med att få fast snön. Vi kanade ner med pistmaskinen. Det har vi inte varit med om tidigare.
Det var en ny upplevelse men ingen dramatik, försäkrar han. Teamet i backen har under veckan schaktat upp snö och fått jobba för att den ska fästa.
Ifjol öppnade Luossabacken för de väntande skid- och brädåkarna redan i oktober.
Jan Aikio som driver kaféet nedanför backen sopar med glädje bort snön utanför dörren. Det är tionde året han driftar det kommunägda cafét.
– De jobbar för fullt med backen nu. Det känns fint, det blir kul att dra igång säsongen. Vi har väntat på snön.
Även på andra håll i Norrbotten jobbas det för fullt. Anläggningarna i Kåbdalis och Storklinten, som sparar snö, har haft öppet för träningsgrupper sedan oktober. Men de har också längtat efter minusgrader.
– Målbilden är att öppna för allmänheten nästa helg. Men vi har inte fått så mycket natursnö än så vi får se, säger Jessica Bergman, Storklinten.
Kåbdalis skriver på sin hemsida att den sparade snön har fyllts på med natursnö och skidåkningen förbättras för allmänheten den här helgen.
Om en vecka, den 29:e november, öppnar Dundrets backar i Gällivare.
– Vädergudarna har inte varit med oss men nu tillverkar vi snö för fullt och ser fram emot att öppna nästa fredag, säger Kristina Andersson, Dundret.
I Måttsundsbacken i Luleå och i Rudträskbacken i Kalix kan man dock få vänta längre på de första åken.
– Det är några centimeter snö. Vi börjar köra snökanonerna till veckan om det blir kallt. Vi måste ha kyla, eller att det kommer från himlen, berättar vaktmästaren Hans Burman.
Kan du komma med en gissning?
– Det beror på vädret. Men vi försöker alltid öppna före jul.
På Ormberget i Luleå flyttar man över kanonerna till backen så fort längdåkningsslingan är klar. Också där hänger det på vädergudarna framöver.