Efter två år långt uppehåll - snösku lpturerna tillbaka i Snöfestivalen

Snöskulpturerna kommer tillbaka till Snöfestivalen i Kiruna.Detta tack vare ett projekt där estetelever från hela Norrbotten får komma till Kiruna och lära sig göra snöskulpturer.

Snöskulpturerna kommer tillbaka till Snöfestivalen.FOTO: ULRIKA HÅÅRD

Snöskulpturerna kommer tillbaka till Snöfestivalen.FOTO: ULRIKA HÅÅRD

Foto: Ulrika Håård

KIRUNA2010-12-23 06:00

Idén kommer från Kiruna konstgille och Sveriges konstföreningar Norrbotten och allt började när de anlitade skulptören Lena Kriström vid Icehotel för årets Trettondagsutställning.

De ville ta ett steg till och sökte pengar från det pågående projektet Konstmuseet i norr för ett delprojekt med snöskulpturer.

Blev bråttom
Pengarna beviljades för precis en vecka sedan och efter det har det varit bråttom.

Nu är projektet en del i Snöfestivalen som hålls den sista helgen i januari. Därmed kommer snöskulpturerna tillbaka efter ett två år långt uppehåll.

Planen har varit att bjuda in tre elever samt lärare från estetprogram vid gymnasieskolorna i länet. Trots kort varsel har skolor i Arvidsjaur, Piteå, Boden, Luleå och Gällivare nappat.

Eleverna kommer till Kiruna under torsdagen, får teori och praktiska arbetsinstruktioner om hur man går till väga för att göra en snöskulptur och skrider till verket under fredagen.

Studiebesök
På söndag står det ett studiebesök vid ishotellet på programmet för elevernas del.

- De får med sig formen hem för att de ska kunna göra samma skulptur utanför sin skola eller på torget i hemkommunen. På så vis sprider vi kunskap om både snöskulpturer och om konstmuseiprojektet, säger Karin Westergren vid Sveriges konstföreningar Norrbotten.

Vid festivalarrangören är man glada över tillskottet.

- Nu börjar Kiruna likna en vinterstad igen med en vinterpark och snöskulpturer, säger Erica Carlsson, tf vd vid Kiruna Lappland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om