Jättelagret ska bort – tömningen tar ett år

Tre rälsbrott längs Malmbanan har drabbat Kaunis iron under de senaste månaderna. Produktionen i gruvan i Kaunisvaara har löpt på och malmsligen har samlats på hög. Nu tornar 420 000 ton slig upp sig vid omlastningen i Pitkäjärvi. "Det har varit en spännande tid med mycket jobb", säger Kaunis irons nya produktionledare Fredrika Eskola, 32.

Vid omlastningsstationen i Pitkäjärvi lastas Kaunis irons malmslig om till tåg. Här har en ny hög med slig växt till enorma dimensioner. Högen som inte brukar finnas där rymmer 370 000 ton. Produktionsledaren Fredrika Eskola, 32, känner hopp för att högen bakom ska kunna tömmas.

Vid omlastningsstationen i Pitkäjärvi lastas Kaunis irons malmslig om till tåg. Här har en ny hög med slig växt till enorma dimensioner. Högen som inte brukar finnas där rymmer 370 000 ton. Produktionsledaren Fredrika Eskola, 32, känner hopp för att högen bakom ska kunna tömmas.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-03-07 11:00

En omvälvande start på nya jobbet blev det för Fredrika Eskola. Hon gör sin fjärde vecka som produktionsledare för Kaunis iron och det innebär att hon klivit rakt in i hetluften. Urspårningar längs Malmbanan och ett lager som bara växer. En jättehög med slig på 370 000 ton tornar upp sig utanför terminalen. Inne i terminalen ligger ytterligare 50 000 ton och väntar på lastning.

 – Det har varit en speciell situation att komma in i och det har varit fullt fokus på att få det att flyta så vi kan hålla igång produktionen. Nu ligger lagret på 420 000 ton här i Pitkäjärvi. Det är tufft för entreprenörerna men de gör ett jättebra jobb så det har löst sig bra, säger Fredrika Eskola.

undefined
Kaunis irons omlastningsterminal i Pitkäjärvi.

Efter urspårningen innan jul där ett fullastat malmtåg spårade ur på sin väg till Narvik, tog det drygt två månader innan Trafikverket gav klartecken för transporter efter banan. Men efter bara fyra dagar skedde en ny urspårning. Även den i Vassijaureområdet. Utöver de båda urspårningarna vid Vassijaure har en tredje urspårning inträffat inne på banområdet i Narvik.

– Vi hann köra ett tåg efter det långa stoppet och så spårade det ur ett tåg i Narvik på bangården som blockerade växeln in till vår terminal. Det blockerades ett dygn ungefär och sedan körde vi tre tåg och sedan blev det urspårning igen. Fyra tåg hann vi få iväg till Narvik, säger Nils-Johan Haraldsson, logistikchef för Kaunis iron.

undefined
Fredrika Eskola är ny på jobbet som produktionsledare på Kaunis iron. Det är intensiva arbetsdagar för henne, inte minst med extrajobben som tågstoppen orsakat. Slighögen rymmer 370 000 ton och utöver det ligger 50 000 ton och väntar i omlastningsterminalen.
undefined
I Pitkäjärvi står tåget och väntar. Förhoppningen är att tre fullastade tåg ska kunna utgå härifrån med malmtransporter mot Narvik varje dag i fortsättningen.

Ett fullastat Kaunis iron-tåg rymmer normalt 3 600 - 3 700 tusen ton slig. I normalfallet kör man två turer per dag mellan Pitkäjärvi och Narvik. Nu hoppas Kaunis iron att kunna utöka transporterna för att beta av lagren.

– Nu kommer vi försöka köra tre tåg per dag om vi får tillstånd från Trafikverket. Vi hoppas på det bästa och att vi har det värsta bakom oss. Vi vill få bort den där högen av många olika skäl. Det är inte bra för Kaunis iron att vi har så mycket på lager och det är inte bra för våra kunder när vi inte kan leverera till dem, säger Nils-Johan Haraldsson.

undefined
Vid omlastningen i Pitkäjärvi rör sig arbetsmaskiner av olika slag. Samtidigt som lastbilarna rullar in med ny malm jobbar grävmaskiner och dumprar med att fylla på tåg och göra dem startklara.

Finns det förbehåll kring transporterna nu efter stoppen?

– Normalt kör vi 31 tons axeltryck och nu första veckan är det begränsat till 25 tons axeltryck så det sätter ner vår kapacitet för vad vi kan ta ut. Nu tycker jag att vi varit ner tillräckligt djupt i problem så nu hoppas jag vi kommer upp därifrån, säger Nils-Johan Haraldsson.

Hur stor tillit har du till Malmbanan just nu?

– Det som byggts på frusen mark måste justeras och det har Trafikverket varit tydliga med också. Men oavsett vad urspårningarna beror på så bör man ha en större underhållsbudget och bättre kontroll på en sådan viktig transportbana. Malmbanan hanterar mer än 50 procent av allt gods i ton som transporteras på järnväg i Sverige. Man kan väl hoppas att de här stoppen får ett genomslag hos rikspolitikerna också så man förstår vikten av tillgängligheten, säger Nils-Johan Haraldsson.

undefined
Slighögen är enorm. Grävmaskiner och dumprar är i full gång för att se till att lagret töms.

Torsdag kväll skulle malmtågen rulla igen. Det senaste stoppet har varat sedan 24 februari.

– Det har blivit lite som en femmil men vi är inte riktigt i mål än. Det är skönt att vi kan börja ana målet men vi har mycket jobb kvar att göra innan vi får bort det vi lagrat upp. Allt beror på tillgången på Malmbanan men vi hoppas att vi ska kunna tömma lagret inom ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!