Efter förra höstens omtvistade skolstrukturomvandling, där elever flyttades mellan skolor, har nu kommunen låtit göra en enkätundersökning bland personal, elever och vårdnadshavare.
Totalt har 52 lärare, 207 elever samt 328 vårdnadshavare svarat på kommunens enkät.
– Det är ganska tidigt att göra en sådan här utvärdering av en såpass omfattande organisationsförändring där både personal och elever har flyttat på sig. Det är ganska svårt att dra några trygga slutsatser i det. Vi kan se att det finns saker som behöver utvecklas, säger Viktoria Björklund, skolchef.
Enkäten visat bland annat att eleverna upplever något försämrad arbetsro och trygghet i klassrummet och på rasterna i samband med skolbytet.
– Vi är precis där vi borde vara efter en omorganisation. Eleverna har fått de här frågorna när det har gått ungefär en termin. De har precis lärt sig sin nya skolväg, de har fått nya kompisar i klassen, de har en ny skolgård, de träffar nya människor på rasten, nya pedagoger. Jag tänker att då har man upplevt en förändring och inte riktigt landat i det ännu.
Det kollegiala lärandet har inte heller ökat så som det var tänkt.
– Skolan är en relationell verksamhet, det tar tid att bygga upp relationer och känna att man landar på sin nya plats med sina nya kollegor.
Eleverna på mellanstadiet var mer positiva till förändringen än eleverna på låg- och högstadiet.
– Det är bara spekulationer, men det är kanske så att man har behov av större trygghet och lärare man lärt känna när man är yngre. När man är äldre kanske man uppskattar stabilitet och kontinuitet för att man är på väg att lämna. Medan man i mellanstadieåldern kanske är mer öppen för de här förändringarna.
Syftet med skolstrukturomvandlingen var att öka andelen behöriga lärare som varje elev möter.
– Det kan vi glädjande nog se att det gör vi faktiskt på varenda skola. Man kan säga att vi ser saker som vi behöver jobba vidare med, vi ser saker som har blivit framgångsrika och så får vi fortsätta följa det här så att vi har kvalité i klassrummet.
Den stora frågan är kompetensförsörjningen menar Viktoria Björklund.
– Vi kan se att det stora behovet är att få lärarna vi har att trivas och stanna kvar och att vi får in nya som är behöriga, det är där kvalitén uppstår, så att vi ska ha ännu bättre siffror så småningom över hur många elever som möter behöriga lärare.