De vittnesmål som kommer från berörda äldre, Tage, 84, Bertil, 90, Gunnar, 85, och Ingrid, 86, samt anhöriga, som beskriver situationen på en avdelning i ett annat av kommunens boenden förvånar inte socialchefen Jenny Lindberg. Matfrågor, problem vid hygienhantering och duschning samt bemötande från personal är frågor som kommer upp i avvikelserapporter.
– Alla de här är typiska saker som det görs avvikelser på. Det är viktigt att följa upp. Det är enhetschefens och socialt ansvarig samordnare (SAS), ansvar att följa upp med en gång. Men det är typiska saker som kan hända och när en personal har varit inblandad så blir det ju en avvikelse på det. Det får inte hända igen därför följer vi upp det, säger Lindberg.
Tage Andersson, 84, som bor på ett äldreboende uppger att han blir väckt på nätterna för att ta hand om en annan brukare.
Hur ser du på det?
– Det kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte känner till förhållanden mellan enskilda personer men det är väl klart att personalen tar hand om de som vaknar på nätterna också, säger Jenny Lindberg.
Visselblåsaren Ola Lundberg larmade i september om situationen på en avdelning inom äldreomsorgen. Hans vittnesmål ledde till en Lex Sarah-utredning, där kommunen utreder och anmäler sig själva till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Socialförvaltningen stärkte samtidigt upp med en undersköterska och en specialistundersköterska till den specifika avdelningen. Nu breddas åtgärderna. I detta nu rekryteras nio omvårdnadsledare för att stötta andra delar av äldreomsorgen.
– Vi har haft 40 sökande till tjänsterna och det är roligt. De ska sättas in både på boendeavdelningen och på hemtjänsten, på hemstödsavdelningen. De blir praktiska arbetsledare och kommer jobba direkt under avdelningschef med praktiskt stöd och att visa praktiskt hur arbetsuppgifter går till, framför allt för de som är språksvaga men också att jobba med bemötande och vår grundläggande värdegrund, säger Jenny Lindberg.
Förutom förstärkningarna utreder socialförvaltningen om det går att förändra arbetstiderna. Det tror man skulle kunna göra det mer lockande att jobba inom omsorgen.
– Vi delar problemen med många andra kommuner. Det är flera faktorer som påverkar våra svårigheter att rekrytera och behålla personalen. Men i Kiruna har vi svårt att erbjuda bostäder till de som faktiskt vill komma och jobba inom omsorgen. Kiruna är attraktivt för många men vi måste kunna erbjuda förutsättningar som lockar. Vi utreder just nu arbetstidsförkortning och gruvscheman som man infört i Gällivare. Det gör vi på uppdrag av den politiska ledningen, säger Jenny Lindberg.
Det har varit en turbulent tid generellt inom omsorgen. Socialchefen tillträdde en kort tid innan larmet om äldreomsorgen gick och för hennes del har inriktningen varit direkt operativ under månaderna som gått.
Innan hon påbörjade chefsjobbet planerade hon att göra praktik på arbetsplatser som hon har ytterst ansvar för inom socialförvaltningens område. Som en del av det var Jenny Lindberg på prao under ett skift på den avdelning som visselblåsaren Ola Lundberg vittnade om.
– Jag måste säga att jag blev både rörd och överraskad. Jag blev rörd för att det var jättefin personal som ville göra rätt. Jag blev överraskad över att de boende var mycket mer multisjuka än jag förväntat mig. Vårdtyngden var större än jag trott. Jag fick lära mig jättemycket. Även om jag jobbat inom hemtjänsten tre somrar så var det här en helt annan vårdtyngd än vad jag tidigare jobbat med, säger Jenny Lindberg.
På vilket sätt har Ola Lundbergs visselblåseri påverkat det som hänt under de senaste månaderna inom äldreomsorgen?
– Det har inte påverkat verksamheten. Många av de här bitarna var kända och det fanns tidigare avvikelser på dem. Däremot har det hjälpt oss att få upp det på den politiska agendan. Men när det gäller våra verksamheter har det nog mer skadat än hjälpt. Det blev en krishantering som en direkt följd av visselblåsarärendet. Många tog väldigt illa vid sig av de reaktioner och kommentarer som spreds. Vi har det tillräckligt ansträngt eftersom vi inte har full bemanning. Personalen som det berörde var i stort sett inte kvar utan det var personalen som var kvar som fick bära hundhuvudet, säger Jenny Lindberg.