Det var i februari som enhetschefen kom på ett oanmält besök klockan fem på morgonen på ett boende i Kiruna. Då låg hela nattpersonalen, tre personer, och sov. Händelsen är lex- Sarah anmäld till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som ett allvarligt missförhållande.
– Det är väldigt allvarligt utifrån de brukarna som vi har hos oss. De som flyttar in på ett särskilt boende i dag har ofta väldigt stora hjälpbehov. Oftast är det kognitiva problem, alltså att man har en demenssjukdom eller någonting som gör att man inte vet var man är och inte kan orientera sig i tid och rum, säger Ylva Eriksson, avdelningschef för boendeavdelningen.
Enligt henne handlade det inte om någon kontroll, utan ett vanligt besök av enhetschefen.
– De har arbetsplatsträffar eller nattmöten och ofta går chefen in på morgonkvisten för att hinna träffa natten. Det är en ganska vanlig åtgärd att man gör så, det är inte så att vi kontrollerar utan man ska ju ha en relation med sin personal, säger Ylva Eriksson.
Hon ser händelsen som en engångsföreteelse.
– Jag har jobbat inom socialtjänsten och äldreomsorgen väldigt många år och det här är första gången som jag har varit med om att personalen har somnat.
Under förra året upptäcktes ett dolt sovutrymme på en av LKAB:s arbetsplatser och två av dem som nyttjat sovplatsen fick lämna sina jobb.
– Det här kan inte likställas med den händelsen, här har chefen varit morgonpigg och gått in för att jobba och upptäckte att de sov. Det är inte så att vi misstänkte att någon låg och sov, det är inte så vi ser på saken, säger Ylva Eriksson.
Personalen som ertappades med att sova har tagits ur nattjänstgöring, fått en skriftlig varning och en handlingsplan att arbeta efter. Ylva Eriksson ser det som hänt som en väckarklocka för arbetsgivaren.
– Vi måste börja titta på hur vi ska schemalägga så att nattpersonalen inte blir sjuk eller får ohälsa. Det tror jag att det är viktigt att man tittar på, helst när det har hänt sådana här saker. Då är det är extra viktigt att titta på hur all våran nattpersonal mår, hur mycket är de sjuka, hur länge de har jobbat natt och hur deras schemaläggning ser ut. Det är där vi ska börja, inte med att jaga några enskilda arbetstagare.