Ecstasyhärvan fem år efteråt

Det har gått fem år sedan den stora ecstasyhärvan i Kiruna nystades upp. Inte mindre än 20 åtalade unga Kirunabor ställdes till svars vid en och samma rättegång.Några av dem har fortsatt att figurera i polisens utredningar. För andra blev rättsprocessen en väckarklocka.I dag gör knappast några beslag av ecstasy i Kiruna längre. Men bruket av andra droger har gått allt lägre ned i åldrarna.

Foto: SERGIO PONTORIERO

KIRUNA2010-09-30 06:00
Det var i maj 2005 som två personer uppträdde nervöst och tilldog sig polisens uppmärksamhet i Sundsvall. Nervositeten berodde på att de bar på ett antal ecstasytabletter.
Polisen kunde härleda tabletterna till en person i Malmö som på vissa nätsidor kallade sig Salamander.
Genom att undersöka inbetalningar, postförsändelser och telefontrafik kunde polisen nysta upp en härva som även omfattade ett stort antal personer i Kiruna.
Okänd 27-åring
Spåren ledde bland annat till en 27-årig Kirunabo som var helt okänd för polisen. Det visade sig att han hade hanterat omkring 700 ecstasytabletter och sålt många av dem till ungdomar i Kiruna. Några av hans medhjälpare och kunder var däremot kända narkotikaanvändare.
Det fanns även ungdomar som tog tillfället att pröva narkotika för första gången.
Riksåklagaren Peter Salzberg som utredde härvan var angelägen om att Kirunapolisen skulle gå så långt ut i kedjan som möjligt och hitta köparna. Det gällde att få bukt med bruket i tid.
Polisen hittade fler köpare än de kunde ana.
- Det handlade inte om några gamla missbrukare eller förhärdade brottslingar. De flesta erkände direkt vad de hade hållit på med och berättade om upplevelerna i samband med ruset, säger områdeschefen Håkan Alselind som då ansvarade för narkotikaspaningen i Kiruna.
Fullt i rättssalen
När utredningen var klar i januari 2006 satt 20 unga Kirunabor med sina advokater i tingsal 1 i Kiruna. Även åhörarplatserna var fyllda under de två veckor som rättegången pågick.
- Det var en överraskning när vi såg härvans omfattning och insåg hur fort drogerna hade spridit sig, säger Håkan Alselind.
En väckarklocka
27-åringen och hans 22-årige medhjälpare dömdes till fem respektive fyra års fängelse, ytterligare åtta personer fick kortare fängelsestraff, två fick skyddstillsyn, en fick villkorlig dom, fem fick böter och två friades.
En handfull av de inblandade har fortsatt att förekomma i polisens utredningar, men för många blev härvan en väckarklocka.
- Det fanns bland annat fyra-fem tjejer som tyckte att det var väldigt obehagligt att sitta i polisförhör. De tänkte nog inte på att de gjorde något brottsligt. Ecstasy sågs som en partydrog, säger Håkan Alselind.
Avsteg från normen
Mikael Widhult som numera ansvarar för narkotikaspaningen i Malmfälten säger att man inte göra många beslag av ecstasy i Kiruna längre. Det handlar mest om hasch, amfetamin, samt bensodiazepiner.
Hans känsla är att bruket har gått ned i åldrarna och att de flesta beställer sina egna droger.
- Det finns fortfarande langare, men det är mer utbrett att man beställer det man behöver eller vill pröva på via sin egen dator. Då handlar det ofta om droger som inte har hunnit narkotikaklassas, men som inte är desto mindre farliga.
Ola Folkebrant arbetar i polisens grupp för särskilda insatser berättar att de bara under förra veckan gjorde tre husrannsakningar där de hittade narkotika. Det handlar ofta ungdomar mellan 16-25 år samt i några enstaka fall om högstadieelever.
Han anser att det inte alltid är drogen i sig som är det farligaste.
- Det är ett medvetet avsteg från samhällets normer och ett steg in i kriminalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om