I november förra året dog 18-åriga Nova Blomkvist när hon blev påkörd av en dumper inne på LKAB:s industriområde. Hon var helt ny på jobbet och gjorde sin första arbetsvecka hos en underentreprenör inne på industriområdet. Hon satt med i dumpern för att lära sig dumperkörning.
Olyckan inträffade strax efter midnatt den 13:e november, när Nova Blomkvist lämnat dumpern. Hon klättrade nerför stegen som finns mellan främre och bakre hjul.
– Anledningen till olyckan var att föraren inte såg arbetstagaren i någon av dumperns backspeglar och började köra när arbetstagaren ännu befann sig i dumperns riskområde. Ansvarige för arbetsmiljon på företaget har av oaktsamhet orsakat arbetstagarens död. En tillräcklig riskinventering och riskbedömning har inte gjorts, säger Åse Schoultz.
Olyckan har utretts både av arbetsmiljöverket och polisen. Dumperföraren och tillika arbetskamraten har mått väldigt dåligt och det dröjde nästan ett år innan han kunde höras.
– Föraren har mått så fruktansvärt dåligt, det har inte gått att höra honom förrän i oktober. Därför har det här dröjt.
Åklagare Åse Schoultz skickade under fredagseftermiddagen ut strafförelägganden mot dumperföraren och företaget.
– Föraren tar på sig att han vid framförandet av dumpern, av oaktsamhet efter att Nova lämnat fordonet, vållat hennes död.
Han tilldöms till villkorlig dom och 60 dagsböter.
Underentreprenören ska betala 2 miljoner kronor i företagsbot, för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.
Utredningen har inte kunnat visa hur lång tid som föraren väntade, om Nova Blomkvist ramlat eller av vilken anledning hon blivit kvar inom dumperns riskområde.
– Det är sällan man har med passagerare i dumpern. Företaget skulle ha haft rutiner eller i alla fall gett instruktioner till förarna om att inte åka förrän man haft ögonkontakt med passageraren som stigit av, säger Åse Schoultz.
Då det handlar om en arbetsplatsolycka tilldöms underentreprenören företagsbot.
– Det är så sorgligt så sorgligt med de här arbetsplatsolyckorna, att behöva gå till jobbet och inte kunna komma hem, säger åklagare Åse Schoultz.
Strafförelägganden, som är att betrakta som domar ska skrivas under av föraren och företaget innan det är klart. Något som de sagt att de kommer att göra.