Dukat till fest

Det är få förunnat att få servera vid en Nobelmiddag. Tre gymnasieelever i Kiruna tillhör den skaran.- Det känns jättestort, säger Marina Isaksson.

Foto:

KIRUNA2008-10-24 06:00
För tredje året i följd ska några sistaårselever på Hjalmar Lundbohmsskolans hotell- och restaurangprogram i Kiruna åka till Stockholm för att servera vid Nobelmiddagen den 10 december. Det är sista året som Kirunaelever har den möjligheten, sedan går man av för att släppa fram andra skolor.
Uttagningen i förra veckan gick som en dans. Johanna Pålsson, Marina Isaksson och Patrik Mikko drog till huvudstan för att stifta närmare bekantskap med atmosfären i stadshuset. Som aptitretare fick de servera vid två middagar, så kallade aspirantmiddagar.
Snart väntar glansnumret. Därför har de inte legat på latsidan de senaste sex veckorna. Tvärtom. Serveringstekniken har finslipats, armhävningar har utförts och trappor forcerats. Ja, det gäller ju att hålla tungan rätt i mun när det är dags att tåga ner för stora trappan med finporslinet balanserande i ena handen.
Lite nervöst
- Det blir lite nervöst. Men det blir nog inga större problem, säger Patrik Mikko.
Alla tre ser fram emot festen. Drygt tusen gäster ska serveras och passas upp av ett par hundra personer.
- Det känns jättestort. Det sänds i tv och är mycket gäster, säger Marina Isaksson.
- Ja, kungen är ju till och med där, säger Johanna Pålsson.
Allt började för några år sedan då läraren Annika Jonsson Karppinen skickade in en ansökan. Sedan dess har flera av hennes elever medverkat under Nobelfesten.
- Som lärare känner man stolthet och glädje över att eleverna är så duktiga och engagerade att de får vara med, säger Annika Jonsson Karppinen.
I fortsättningen tänker hotell- och restaurangprogrammet satsa på att utveckla samarbetet med näringslivet och även försöka delta vid andra tävlingar inom matlagning och servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om