Dröm gick i uppfyllelse

Ta med dig egen stol och en termos med kaffe.Så stod det i annonsen som berättade om konserten hemma hos Birgitta Toreman i Kurravaara utanför Kiruna.- Det här är en gammal dröm som har gått i uppfyllelse, säger hon.

Daniel Wikslund och Carina Henriksson framförde både folkmusik och operatoner från verandan. FOTO: Hans Sternlund

Daniel Wikslund och Carina Henriksson framförde både folkmusik och operatoner från verandan. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-09-08 06:00
Ett hundratal personer hade bänkat sig på sina medhavda pinnstolar, fällstolar, plaststolar, pallar och sittunderlag för att lyssna till Daniel Wikslund och Carina Henriksson från Vittangi.
Det blev en intim och blandad konsert med både folkmusik och operatoner.
De två är vana vid att uppträda utomhus i udda och spännande miljöer.
- Musik är något som alla vill ha. Det gäller bara att komma på det nya, säger Daniel Wikslund.
Det är just det.
Kiruna kommun och Medborgarskolan stod som medarrangörer till det annorlunda evenemanget i lördags.
Spiran på plats
Men idén att ha en konsert i hemmamiljö är Birgitta Toremans. Den har hon burit på sedan hon flyttade till Kurravaara för snart 15 år sedan.
Där har hon byggt ut föräldrarnas sommarstuga i flera etapper till något exceptionellt. Nyligen kom spiran till tornet på plats och huset var komplett.
Inte minst därför var det passande att den planerade konserten äntligen blev av. Att vädret råkade vara i det närmaste perfekt gjorde heller ingenting.
Vill ut i naturen
-  Men jag tror att Kirunaborna hade kommit även om det hade snöat. Sådana är norrlänningarna. Många sörlänningar säkert hade tyckt att det hade varit för kallt.
Birgitta Toreman hade inte funderat på hur mycket eller hur lite folk det skulle komma. Hon ville genomföra ett evenemang som hon trodde på.
- Jag tror att folk vill ut i naturen i stället för att gå till en konsertlokal. Hit kan de komma i sina vanliga kläder, uppleva tystnaden och bara njuta.
Det kom alltså så många att fritids- och kulturförvaltningens 108 bullar nätt och jämnt räckte till.
Kulturintendent Lennart Lantto har redan börjat fundera på hur man kan utveckla konceptet.
Tur med vädret
- Man kan tänka sig att köra samma grej i andra byar och till exempel använda hembygdsgårdar. Men det vill till att man har tur med vädret.
Birgitta Toreman har också börjat fundera på en fortsättning.
- Jag har ett nytt projekt på gång och jag hoppas att det ska kunna genomföras under nästa år. Dessutom skulle jag gärna vilja ta hit Thomas DiLeva som brukar tala om kosmos. Det här är ju ett kosmos på sitt sätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om