Omröstningen i kommunfullmäktige i Kiruna på måndagen handlade om att bilda en ny gemensam överförmyndarnämnd tillsammans med de andra kommunerna i Lapplands kommunalförbund. Politikerna i Pajala och Jokkmokk har röstat ja, men det krävs att minst en av kommunerna Kiruna eller Gällivare också vill gå med för att det ska bli verklighet.
Förslaget från Kirunas kommunstyrelse var att rösta ja.
– Jokkmokk och Pajala behöver hjälp och vi vill gå med även om Gällivare står utanför, sa avgående kommunalrådet Gunnar Selberg (C) i början av november.
Men så blev det inte.
Omröstningen på måndagseftermiddagen slutade oavgjort, vilket innebar att ordföranden Kenneth Stålnackes (S) utslagsröst avgjorde för nej-sidan.
I Gällivare förslog kommunstyrelsen tvärtom att inte gå med, men när de röstade i kommunfullmäktige för en vecka sedan slutade det med återremiss för att en majoritet först vill se en tydligare risk- och konsekvensanalys av vad som händer om man röstar nej.
Förslaget ska istället avgöras på nästa fullmäktige den 28 november.
Pajala kommuns överförmyndare har nyligen fått stark kritik från tingsrätten och länsstyrelsen. Kommunen vill, liksom Jokkmokks kommun, ingå i en nämnd istället för som idag där enbart en eller ett par personer arbetar med att handlägga ärenden om förvaltare och god man.
Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S) var upptagen i kommunstyrelsen, men i en skriftlig kommentar konstaterar hon att frågan lever än då Gällivare inte tagit sitt beslut.
"Jag tycker det är jättetråkigt att man väljer att stå utanför då vi tillsammans har en bra möjlighet att samverka mer inom LKF-området (Pajala, Gällivare, Jokkmokk, Kiruna) vilket har varit vår intention under hela mandatperioden från alla de kommunerna. En gemensam överförmyndarnämnd är positivt ur många synpunkter, bland annat att vi hade fått en bredare kompetensförsörjning, jävsproblematik försvinner och verksamheten är mindre känslig vid sjukdom och semestrar."
I Jokkmokk upplevs samma problematik.
– Vi ser att det skulle vara en fördel för verksamheten att jobba tillsammans med andra som jobbar med samma sak. Man får en minskad sårbarhet och en höjd kompetens, när man kan vara ett arbetslag som arbetar med väldigt specifika frågor, säger kommunchefen Monica Lundkvist.
Vi har även sökt Kenneth Stålnacke.