Dragkamp om högstadieeleverna

På Hjalmar Lundbohmsskolans vård- och omsorgsprogram går idag totalt 20 elever. För få, tycker rektor Pia Syväjärvi. På tisdagen försökte man charma niondeklassare när gymnasieskolans alla program höll öppet hus.

Sanna-Liisa Tevahauta, 17, och Klara Blomqvist, 18, går tvåan på vård- och omsorgsprogrammet. "Jag förstår inte varför det är så svårt att locka folk. Man får jobb direkt och kan arbeta med massor av olika saker", säger Sanna-Liisa Tevahauta.

Sanna-Liisa Tevahauta, 17, och Klara Blomqvist, 18, går tvåan på vård- och omsorgsprogrammet. "Jag förstår inte varför det är så svårt att locka folk. Man får jobb direkt och kan arbeta med massor av olika saker", säger Sanna-Liisa Tevahauta.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2013-11-27 09:16

Vård- och omsorgsprogrammet har länge slitit med att locka sökande. I gymnasiets första årskurs går just nu sex elever på programmet.

Arbetsgivare på offensiv

Som NSD tidigare har berättat gick kommunen i våras ut med löften om sommarjobb under pågående utbildning, och anställning efter avslutad. Under gymnasieskolans öppna hus deltog både kommunen och Landstinget, allt för att locka fler sökande till vård- och omsorgsprogrammet.

– Det är väl så att många lockas av höga löner inom industrin. Det har vi svårt att konkurrera med, vi får locka med andra värden. Jag vet inte hur mycket en pellet pratar till exempel. Man får enorm uppskattning av att jobba inom vården, säger Eva Sidén som är verksamhetschef på Kiruna sjukhus laboratorium.

Eva Sidén och flera andra Landstingsrepresentanter som var på plats menade att många missat hur bred utbildningen är.

– Många glömmer hur många olika saker man kan arbeta med efter att ha gått en vårdutbildning, säger Eva Sidén.

Högskoleförberedande

Erika Häggroth, Linnea Sjöblom, Elin Lehto och Emelie Rova är alla 14 år och går i åttan på Raketskolan.

Även om det är ett år kvar för deras del funderar de kring vad de ska välja redan nu.

– Jag vill helst gå något högskoleförberedande. Men samtidigt kollar jag runt lite kring vad som är intressant, man har ju fortfarande lite tid på sig, säger Erika Häggroth.

Alla fyra är inne på samma spår - det blir nog något som är högskoleförberedande. Där platsar inte vård- och omsorgsprogrammet in, om man inte gör extra tillval.

Efterlyser tydlighet

– Jag funderar på samhälls, det är bredare och så är det nog lättare för mig till exempel som vill bli advokat eller psykolog. Sen tycker jag det verkar vara för dåligt betalt inom vården, säger Elin Lehto.

Varför är det då så få sökande till just vård- och omsorgsprogrammet? Linnea Sjöblom tror det beror på bristande information.

– Man måste nog berätta tydligare vad man kan få för jobb, hur stor lönen är, och så vidare, säger Linnea Sjöblom.

Samtidigt menar flera av tjejerna att dagens brist på elever på programmet gör att färre söker.

– Man blir automatiskt intresserad av de större linjerna. Vård kan säkert vara bra, men man vet inget om det, säger Elin Lehto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!