När Kiruna centrum flyttades ändrades också stadens landmärke. De två gruvlavarna från 50-talet är numera centrumnära och sticker upp som ur en Tolkien-bok, på andra sidan E10:an.
– Det är en lång historia om de här tornen. De är viktiga för oss att bevara. En av företagarna i kommunen har en idé om att se om man kan använda ett av tornen som vattentorn, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).
Kommunen och regionen håller på att skriva under föravtal och planavtal, för att kicka igång detaljplaneprocessen. Och frågan om tornen löses inte nu direkt.
– Vi måste vara pragmatiska men går det att bygga ett sjukhus där utan att riva ner tornen så vore det det bästa. Det står också med i föravtalet att man ska ta hänsyn till kulturella byggnader som finns i området, säger Mats Taaveniku.
Avtalen ska upp på kommunstyrelsens möte i Kiruna under måndagen. I avtalen står bland annat att detaljplanen ska vara klar senast i slutet av 2026. För kommunens del är det i kommunfullmäktige man slutligen klubbar frågan. Regionen har skrivit under avtalen.
– Det som är angeläget just nu är att det här behöver ha en prioritet för alla parter. Det behövs ett stort engagemang och en planprocess som inte tar så lång tid. Tidsfaktorn kommer vara avgörande för att vi inte ska hamna i en situation som känns oroande för våra medarbetare och för Kirunaborna, säger Anders Öberg (S), regionstyrelsens ordförande.
Senast i slutet av 2026, enligt avtalet?
– Jag hoppas att Kiruna har möjlighet att påskynda det ytterligare, det skulle vara önskvärt.
Vad säger ni om tornen?
– Det kanske kommer få en påverkan på utformningen av det nya sjukhuset som regionen vill bygga i Kiruna. Vi vet att en plats utan byggnader är bättre för en snabb process, det gör också att det är lättare att göra en placering av både sjukhus, bostäder och kanske den största utmaningen, som är att hitta en bra helikopterplatta på den yta mark som LKAB och kommunen har.
För kommunen är det viktigt att ha kvar tornen, det står också i avtalet att ni ska värna bruksmiljön?
– Det är en process som, när man är överens om planavtal och arbetssätt, kommer att behöva hanteras. Men det är klart att om jag skulle få önska så skulle jag önska en yta som är ren från andra hus, säger Anders Öberg (S).
Enligt regionen kan ett sjukhus stå klart under 2029. Programarbetet, hur sjukhuset ska se ut och vilka delar som ska vara nära varandra, drar igång nu.
Även om det är bråttom så tror både LKAB och regionen att man ska kunna vara kvar med all verksamhet i nuvarande byggnader tills det nya sjukhuset står klart.
Både regionen och kommunen vill ha plats för bb och kirurgi i det nya sjukhuset. Men regionen kan i dagsläget inte säga om de verksamheterna kommer dras igång igen i Kiruna.
– Nu handlar det om att säkerställa att det finns förutsättningar i sjukhuset för lokaler för bb och kirurgi så att vi inte när det är färdigbyggt inte kan möjliggöra en sådan verksamhet. I dagsläget är det så att lokalerna ska finnas där, säger regionrådet Anders Öberg (S).
Ni säger inget idag om ni vill ha igång bb och kirurgi på nya Kiruna sjukhus?
– Jag kan inte göra bedömningen i dag hur det kommer se ut då. Vi utgår från att vi ska ha ett färdigt hus någon gång 2029. Vi ska säkerställa att det finns lokaler och förutsättningar att bedriva kanske mer eller annorlunda sjukvård som vi har idag.