Det finns två ridklubbar i Kiruna kommun med ridskoleverksamhet, Kiruna ridklubb och Iskalla ryttare. Kiruna ridklubb huserar på den kommunala ridanläggningen och Iskalla ryttare hyr stallplatser av en privat aktör i Jukkasjärvi.
I juni 2021 överklagade Iskalla ryttare Kiruna kommuns beslut om driftsbidrag och avslag på ansökan om lokalbidrag. Nu har domen kommit från förvaltningsrätten som slår fast att kommunen behandlat ridföreningarna olika.
Iskalla ryttare fick 375 000 kronor i driftsbidrag 2021 medan Kiruna ridklubb fick 675 000 kronor. Enligt kommunen har Iskalla Ryttare fått 152 kronor per aktivitetstimme jämfört med 166 kronor för Kiruna ridklubb.
– Vi får förhålla oss till domen så får vi titta över hur vi ska göra det bättre. Som jag har tolkat domen så handlar det om att vi har en differens på 14 kronor per aktivitetstimme som måste regleras. Det är självklart att vi ska rätta till det, sedan hur den förändringen blir, det kan inte jag svara på i dagsläget. Om vi sänker ersättningen till Kiruna ridklubb eller hur det blir, säger Stefan Sydberg (M), ordförande fritidsutskottet.
Det är barn- och ungdomsverksamheten som Kiruna kommun finansierar hos de båda föreningarna.
– Vi behöver analysera exakt vad vi ska göra för förändringar och vad de förändringarna kommer innebära, att vi har en budget att förhålla oss till ska man inte heller glömma bort, säger Stefan Sydberg.
Enligt Iskalla ryttare handlar det inte bara om driftsbidraget.
– Det är inte bara det som vi har överklagat. Ridklubben har en fri lokal, de betalar ingen hyra för ridhus eller för ridanläggningen. De hyr även ut boxplatser till hästägare, men de har ingen kostnad för lokalerna. Det är ett dolt bidrag, säger Mari-Helene Lindström.
Enligt överklagan menar kommunen att jämförelsen med den kommunala ridanläggningens förutsättningar inte är relevant. En jämförelse borde istället göras med föreningar som har en externt avtalad lokal.
Iskalla ryttare yrkar på ett årligt driftsbidrag på 675 000 kronor samt ett lokalbidrag på närmare 600 000 kronor i överklagan.
– Man pratar inte om det i domen, så det blir intressant att se. Nu får vi ha en dialog med kommunen och se hur vi kan komma vidare med det här. Vi vill ha ett bra samarbete med kommunen, säger hon.