Miljoner liter olja misstänks ha läckt från LKAB

1,6 miljoner liter eldningsolja försvann ur en cistern på LKAB i Kiruna. Nära ett år senare har gruvbolaget hittat olja i ett dike med döda grodor på gruvområdet.

Presschefen Anders Lindberg bekräftar för P4 Norrbotten att det är samma typ av eldningsolja som nyligen hittades i ett dike på LKAB:s industriområde.

Presschefen Anders Lindberg bekräftar för P4 Norrbotten att det är samma typ av eldningsolja som nyligen hittades i ett dike på LKAB:s industriområde.

Foto: Håkan Stridblom

Kiruna2022-10-14 12:43

LKAB har informerat länsstyrelsen och kommunen om händelsen som misstänks ha skett för minst ett år sedan. I oktober 2021 hade gruvbolaget märkt att 1 600 kubikmeter eldningsolja försvunnit från en cistern på gruvområdet, men avfärdade det som ett räknefel.

En trasig ledning reparerades och några hundra liter olja sanerades, men av allt att döma rörde det sig om avsevärt mer, vilket P4 Norrbotten var först att rapportera.

Nyligen hittades samma typ av olja i ett dike där växtlighet och grodor dött.

– Det var inte jättestora mängder men vi fattade förstås misstankar om att det fanns ett samband men oljan vi saknat efter ett läckage i en cistern inne på vårt industriområde, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg i radioinslaget.

LKAB berättade om det upptäckta svinnet internt i mars 2022 och arbetet med att hitta var oljan läckt ut har pågått en tid, enligt kommunikatören Josefine Ejemalm.

– Vi vill aldrig orsaka skador i miljön och måste gå till botten med var den tagit vägen, säger hon.

Innanför LKAB:s grindar är länsstyrelsen tillsynsmyndighet. Enligt miljötillståndshandläggaren David Berggård berättade LKAB ifjol att de saknade stora mängder olja och länsstyrelsen begärde i våras en grundligare undersökning.

Vid ett besök på LKAB i somras reagerade David Berggård på att det luktade starkt av diesel i en pumpstation för dagvatten.

– Det är oerhört stor mängd som försvunnit och vi vill få svar på om det man påträffat är en del av förklaringen eller hela. Vi har inte den samlade bilden, säger han.

LKAB har tagit in konsulter och entreprenörer för att försöka begränsa föroreningen, som kan visa sig vara den största läckan i Norrbotten så vitt man vet.

– Vi har sällan eller aldrig stött på en så stor mängd som saknats från en förvaringsplats, säger Berggård.

Men det är för tidigt att säga om det kan få rättsliga följder.

– Allt beror på vad man får fram. Vår primära uppgift är att ta reda på var dieseln har försvunnit och stoppa spridningen om det runnit ut i marken, att inte mer än det som är kontaminerat i mark och eventuellt vatten sprids – för det kan få mer allvarliga effekter.

Beroende av vad kartläggningen visar kan det bli ett fall för miljökontoret i Kiruna. Miljöchef Helena Söderlund bekräftar att de informerats muntligt på torsdag.

– I det här stadiet ser det ut som att LKAB gjort som de ska, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!