Djungelns lag verkar råda i centrala Kiruna

Kirunabon Fredrik Hägglund har noterat de mest extrema felparkeringarna i centrala Kiruna.- Men jag har aldrig sett en lappad bil. Man kan tydligen parkera som man vill utan att riskera böter, säger han.Detta tillbakavisas dock av Kiruna kommun.

Geologgatan i Kiruna en fredag eftermiddag. Det är inte alla som parkerar helt enligt anvisningarna.
FOTO: HANS STERNLUND

Geologgatan i Kiruna en fredag eftermiddag. Det är inte alla som parkerar helt enligt anvisningarna. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-30 06:00

Geologgatan nära en viss butik en vanlig fredag eftermiddag. Många ställer sina bilar utanför de anvisade P-rutorna för att rusa i väg och göra sina ärenden.

Varken zonen för lastning eller förbudet att stanna res-pekteras.

Situationen är knappast unik för Kiruna vid just den tidpunkten på veckan, men enligt Fredrik Hägglund är det bara ett exempel på ett utbrett beteende bland Kirunas bilister.

Plattan utanför busstationen, Skyttegatan, Jägaregatan och busshållplatsen på Dübengatan är andra utsatta platser, enligt honom.

- Jag har börjat åka mycket buss och det är då som jag har upptäckt problemet. I bland kan inte folk komma på med sina barnvagnar för att det står bilar i vägen, säger han.

Attitydförändring
Fredrik Hägglund efterlyser en attitydförändring bland Kirunaborna och vill se hårdare övervakning från de bolag som kommunen anlitar.

Han har uppmärksammat samhällsbyggnadskontoret och fått svaret att det är en polisiär fråga om bilar står parkerade så att en akut trafikfarlig situation uppstår.

I svaret framkommer också att Kiruna kommun för närvarande saknar avtal med ett bolag för parkeringsövervakning.

- Vi ville öka mängden övervakning framför allt i samband med snöröjningsarbeten och vid datumparkerar. Men det var ingen anbudsgivare som hade den kapaciteten förrän de hade utbildat fler personal, säger Charlotta Jannok, beställarombud för gator och va.

Nu köper kommunen övervakning vecka för vecka till dess att ett en ny upphandling ska vara klar till halvårsskiftet.

- Det sker i samma omfattning och till samma pris som tidigare, säger Jannok.

Det har försvunnit ett antal parkeringar i centrum samband med galleriabygget. Enligt Jannok har det inte lett till fler påringningar till kommunen om felparkeringar.

- De har snarare minskat de senaste åren. Men det är bara min känsla. Vi håller på att bygga upp ett nytt kvalitetsredovisningssystem där vi ser i siffror om någon viss felanmälan ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om