Anne Rågnäs har diabetes av typ två. Varje morgon och kväll tar hon en insulinspruta för att kontrollera blodsockernivåerna.
- Det är viktigt att jag äter frukost, lunch, middag och mellanmål regelbundet, säger Anne Rågnäs.
Efter ovanligt många räkningar tog pengarna slut en och en halv vecka innan nästa utbetalning av sjukersättningen.
- Jag har köpt olika hjälpmedel; rollator, krycka, griptång och en duschpall. Jag trodde att resten av pengarna skulle räcka till nästa utbetalning, men det gjorde de inte, säger hon.
Farligt med dåliga värden
I måndags vände hon sig till socialförvaltningen i Kiruna för att få hjälp med pengar till mat.
Där fick hon instruktionen att komma tillbaka tre dagar senare.
- Jag undrade hur jag skulle överleva så många dagar utan mat. Redan på kvällen blev jag dålig och åkte in till akuten, det bara svartnade för ögonen. Där tog de sockerprov och gav mig mat, säger Anne Rågnäs.
För låga eller för höga blodsockernivåer kan vara riktigt farligt.
Det bekräftar Staffan Ståhlnacke, överläkare på medicinkliniken i Kiruna.
- En diabetiker kan bli sjuk av två anledningar. Det ena är insulinkoma av för lågt blodsocker, det är riktigt farligt. Lider man av för låga blodsockernivåer så kan hjärnan ta stryk. Men man kan bli riktigt dålig även av för höga blodsockervärden. Då måste man läggas in på sjukhus för vård, säger han.
Saknar underlag
Maggie Falk är chef för individ-, familj och biståndsavdelningen på socialförvaltningen.
- Jag kan absolut inte diskutera något individuellt fall. Men vi gör alltid en bedömning och en beräkning utifrån normen. Vi måste få in ett fullständigt beslutsunderlag innan vi kan ta något beslut om försörjningsstöd, säger Maggie Falk.
Socialförvaltningen måste alltid få in alla inkomstuppgifter för att kunna göra en bedömning.
- Ibland kanske någon har särskilda kostnader under en period, som särskilda mediciner eller tandläkare. Men då vet man oftast kostnaderna i förväg och kan planera och ansöka om stöd i god tid. Har man särskilda kostnader så måste det finnas något som styrker de kostnaderna, som kvitton till exempel, säger Maggie Falk.
Endast komplement
Enligt henne är försörjningsstödet endast ett komplement till den egna ekonomin.
- Det finns omständigheter som kan bedömas vara akuta, om man blir bestulen till exempel. Det är ett akut problem som inte kan förutses. En sjukdom är oftast något som man vet om. Det är inte en situation som uppstått här och nu, säger Falk.
Under torsdagen fick Anne Rågnäs ett tillfälligt försörjningsstöd från socialförvaltningen.
Diabetessjuk fick inte pengar till mat
Anne Rågnäs är diabetiker och behandlas med insulin. När matpengarna tog slut, efter ovanligt många räkningar, gick hon till socialförvaltningen för att få hjälp. Där fick hon beskedet att komma tillbaka tre dagar senare.- De leker med människors liv, säger Anne Rågnäs.
Brottsförebyggande rådet i Kiruna prydligt uppställt med områdespolisen Joakim Hagström i förgrunden. Övriga från vänster: Conny Persson, Anneli Taavola, Bengt-Göran Tervaniemi, Carola Johansson, Håkan Alselind, Maggie Falk, Jan Lundmark och Stefan Hämäläinen.FOTO: HANS STERNLUND
Foto: Hans Sternlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!