Tränings-appen från Kiruna i världsomfattande diabetestävling

Det som startade i en oro för en anhörig med diabetes, blev en träningsapp som används av skidåkare och simlandslaget. Men nu är företaget tillbaka i det man en gång utgick från. Kirunaföretaget tävlar i en världsomfattande tävling för diabetesuppfinningar.

"En kvalitetsstämpel", säger Peter Alex och Robert Berling om att vara vidare i tävlingen.

"En kvalitetsstämpel", säger Peter Alex och Robert Berling om att vara vidare i tävlingen.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2024-08-26 19:00

Nyheten i korthet

  • Kirunaföretaget Beep Insights har utvecklat en app som analyserar blodsocker- och mjölksyravärden för att hjälpa diabetiker med insulinregleringen. Appen är en av sex finalister i en global tävling för diabetesinnovationer.
  • Företaget grundades av Peter Alex och Robert Berling, som ursprungligen utvecklade appen som ett sätt att optimera träning för friska individer, men insåg sedan att deras data kunde hjälpa personer med diabetes.
  • Finalen i diabetesinnovationstävlingen, som arrangeras av ett stort diabetesforskningscenter i Schweiz, hålls i oktober. Beep Insights hoppas att deras app kommer att förbättra livskvaliteten för de halva miljarden människor som lever med diabetes.

Peter Alex och Robert Berling sitter med sina fyra kollegor i kontoret i gamla Kiruna centrum. Det har gått fort, även om de själva gärna velat växa ännu snabbare. Deras app är ett av sex bidrag kvar i en stor tävling för diabetesinnovationer, med från början hundra bidrag från hela världen.

Appen, som Kirunaföretaget Beep Insights tävlar med, analyserar olika signaler från kroppen som till exempel blodsocker och laktat (mjölksyra), för att se hur mycket insulin en person med diabetes ska ta beroende på vad personen ska göra under dagarna.

– Det här är ett erkännande av det som vi sett i våra data, att det skulle kunna bli en medicinteknisk produkt som kan hjälpa alla med diabetes. Det är en kvalitetsstämpling, säger Robert Berling, medgrundare och medicinskt ansvarig på företaget.

Centret i Schweiz som håller i tävlingen är ett internationellt referenscenter för diabetesforskning. Finalen hålls i oktober.

undefined
Appen, som beräknar hur mycket insulin som behövs tas, beroende på vad man planerar att göra.
undefined
Appen är en av sex innovationer kvar i tävlingen.

Vi drar tillbaka tiden till 2020 då den här resan började. Det var då en nära anhörig till Peter Alex fick diabetes. Han som jobbade med att samla in och analysera data i gruvbranschen, började fundera.

– Jag var på topptur i Norge med en kompis som var mycket starkare än jag så jag kom hem helt utpumpad. Under samma tidsperiod fick en anhörig till mig typ 1 diabetes och som ett led i behandlingen mäter man blodsocker dygnet runt. Jag började fundera på det här med att mäta blodsocker. Om man också för friska personer kunde mäta och analysera data i en app skulle man kunna optimera träning och slippa köra slut på sig.

Han diskuterade sin tanke med kompisen Robert Berling, som är specialistläkare på akuten i Kiruna. Han var först tveksam men de vidareutvecklade idén och tillsammans med kollegor till Peter började de utveckla en tränings-app.

undefined
Cirkeln sluts, från tränings-app till nu också diabetes-app.
undefined
Långa dagar ibland på kontoret i gamla Kiruna centrum.

– Vi kom på att i stället för att se hur en pump ska gå bättre i gruvan så kan vi se på hur en person ska kunna anstränga sig hårdare utan att bli övertränad, säger Peter Alex.

Det blev en tränings-app och ett nära samarbete med bland andra skidåkare och simlandslaget.

– Det är jättekul att jobba med personer som vinner OS-guld. Men de är ganska få och det finns en halv miljard personer i världen som har någon form av diabetes. För dem kan det bli en ordentlig skillnad på livskvalité. 

Varför de nu tävlar i en stor diabetestävling är för att de är tillbaka där de började. Efter att ha jobbat med träningsappen i flera år hade de samlat in så mycket data för att kunna se mönster i hur friska personer påverkas av ansträngning i förhållande till sitt blodsocker. De kunde nu föra över den kunskapen till personer med diabetes.

– Genom att mäta hur man tränar så kan man förutspå hur mycket insulin man behöver ta för att ta reglera sitt blodsocker. Att dosera insulin i relation till hur aktiv man är och vad man äter är en komplex och krävande uppgift som familjer som lever med diabetes brottas med flera gånger varje dag. Nu kan vi sluta cirkeln, vi är tillbaka där vi började, säger Peter Alex, vd för Beep Insights.

De är sex personer i företaget, varav fem på heltid. Robert Berling är den som har kvar sitt tidigare jobb, på akuten i Kiruna. 

– Det vi gör nu kan påverka folks liv. Det känns bra att kunna vara med och bidra, att kunna påverka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!