– För att det inte ska dras ut ännu mer på tiden så vill vi rätta till det som går att rätta till. Det handlar trots allt om lägenheter. Vi rättar till de formella felen. De som överklagat behöver inte göra om det utan de överklagningarna som folk gjort gäller fortfarande, säger Kristina Zakrisson (s)
Att ärendet redan hade behandlats hindrade inte debatt runt lägenheternas vara eller inte vara från att bryta ut. Kritiken var hård.
– Det är beklagligt att man valde det här spåret. Alla visste att det kommer bli en utdragen process. Vi har tidigare sagt att om man hade valt att bygga bakom rymdhuset hade bygget redan varit igång. Det vill vi nu ändra till att lägenheterna hade kunnat vara redo för inflyttning. Men ni får kämpa vidare på erat spår, säger Gunnar Selberg (c).
Niklas Sirén menade att eftersom det inte är Kiruna kommun som bygger så kan man inte bara säga åt folk var de ska bygga.
– Hade det varit KBAB som skulle bygga så hade det varit relevant, men det här är något helt annat. HSB var mycket tydliga med var de ville bygga. Antingen får vi säga ja eller nej till det, säger Niklas Sirén.
"Kommunen ska stadsplanera"
Gunnar Selberg menade att det hela utstrålar passivitet och att om det finns någonting som man faktiskt inte ska lämna ut till den fria marknaden så är det stadsplanering.
– Man måste planera var man vill se bostadsutvecklingen. Sen säger man: "Välkommen till Kiruna, på de här ställena får ni bygga", säger Gunnar Selberg.
Även Miljöpartiet passade på att kritisera det kommande lägenhetsbygget.
– Varenda en som bor runt omkring finns på överklagningslistorna. Är det då verkligen så här vi ska styra Kiruna? Hade man byggt bakom rymdhuset som Gunnar säger hade vi kunnat ha 30-40 unga familjer med barn här i Kiruna. Men istället har vi ett bråk som aldrig tar slut, säger Per Nilsson (m).
Per Nilsson yrkade också för återremiss för detaljplanen men röstades ner.