Det vill Kirunaborna se i nya centrum

En skatepark, fler mötesplatser inomhus och en stor bivack i stadsparken. Det är några av sakerna Kirunaborna vill se i den nya stadskärnan.

TORGET. Några oroar sig för att torget kommer kännas obekvämt vintertid när få vistas där.

TORGET. Några oroar sig för att torget kommer kännas obekvämt vintertid när få vistas där.

Foto: White arkitekter

KIRUNA2016-02-10 20:10

– Vi har fått in många jättebra synpunkter och vi är tacksamma för både de positiva förslagen med konkreta idéer, men även de kritiska som hjälper oss att tänka om, säger Göran Cars, stadsutvecklare i Kiruna.

I två månader har Kirunaborna haft möjlighet att lämna synpunkter på det förslag om stadens nya torg och stadspark som Whites arkitekter tagit fram. Synpunkterna ska sammanställas och utgör underlag för det konkreta förslag om torget och stadsparken som ska färdigställas och antas politiskt senare i vår.

Läs mer: "Möten och aktiviteter i stadsparken och på torget"

NSD har tittat på synpunkterna som lämnats in. Bland de konkreta önskemålen finns bland annat en skatepark i betong, idrottsplaner för olika sporter, ett utegym, en stor bivack och en graffitivägg.

"Graffiti can't be stopped! Folk har skrivit på väggar sedan urminnes tider (hällristningar etcetera) och det kommer inte att förändras inom de närmsta åren", skriver en Kirunabo.

"Ett utomhusgym i stadsparken som även är tillgängligt vintertid hade varit önskvärt", skriver en annan.

"Jag tänker mig en storskalig bivack (öppningen cirka tre meter hög) som öppnar sig mot söder där man kan sitta och värma sig i solen eller vid en eld", skriver en tredje.

Många gymnasieelever från Hjalmar Lundbohmsskolan har skickat in synpunkter. Tre elever önskar en klättervägg som eventuellt kan spolas med vatten vintertid och därmed ge Kirunaborna en möjlighet till isklättring:

"Närmaste isklättringsmöjlighet finns flera mil bort kring Abisko", skriver de.

En annan Kirunabo önskar att området vid Luossabäcken får en framskjuten plats:

"Tänk att gå i en centrumnära björkskogsdjungel och titta på öring som leker på höstarna. Vilka städer kan skryta med något sådant?".

Men kritiska synpunkter finns också. I flera fall handlar det om att torg- och parkförslaget inte är anpassat efter Kirunas klimat:

"Det känns som att vikten har legat på att skapa en estetisk stad som är attraktiv för turister, inte för oss som bor här", skriver några gymnasieelever.

Om torget skriver de:

"Vi tror att platsen kan komma att kännas ganska mörk och obekväm under vintermånaderna, när inte många människor vistas utomhus".

Eleverna önskar mötesplatser inomhus och undrar om det finns tillräckligt med "naturliga vindskydd" i stadsparken.

Andra elever undrar om det verkligen är behövs en bouleplan i stadsparken och frågar vidare om det är "nödvändigt med en utebio? Hur många kommer kolla? Ganska kallt".

Enligt Göran Cars har kommunen tagit till sig av kritiken, bland annat vad gäller torgets storlek och risken för att torget kan kännas ödsligt och mörkt vintertid.

– Att krympa ihop torget så att det blir en mysig plats tycker jag är en klockren synpunkt. Vi har hört samma sak från handlarna, säger han.

Den del av torget som vetter mot Malmvägen och det planerade resecentrumet ska krympas ihop genom bebyggelse berättar Göran Cars.

– Det är mycket bättre med ett litet torg än ett som är för stort.

Han tror att en del av önskemålen från Kirunaborna kommer att kunna förverkligas. Exakt hur det blir återstår emellertid att se.

Torg och stadspark

Torget ska vara en central plats i den nya stadskärnan. Det ska kantas av bebyggelse med verksamheter och butiker på markplan. Torget ska rymma plats för uteserveringar och utomhusaktiviteter, t.ex. evenemang och handel.

Handelsgatan har sin ena ända vid torget och går österut, mot E10:an.

Stadsparken ska vara långsmal, cirka 50 meter bred. Den ska ha bebyggelse på båda sidor och fungera som en länk mellan centrum, naturområden och andra stadsdelar. Den ska bland annat ge möjlighet till utomhusaktiviteter och spontanidrott.

Källa: Kiruna kommun, White arkitektbyrå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om