Det var "olyckliga omständigheter"

Det var en rad olyckliga omständigheter som utlöste liftolyckan i Riksgränsen i maj.Den slutsatsen dras i en oberoende utredning.De personer som skadades anser dock att säkerheten inte tas på allvar av liftägaren Strömma.

Foto:

KIRUNA2008-11-15 06:00
Sara Jönsson, Östersund, och Markus Eriksson, Stockholm, var på skidsemester i Riksgränsen med sina respektive sällskap i början på maj i år.
De åkte med en av släpliftarna på Norddalsfjället när vajern plötsligt spårade ur och föll rakt mot dem.
Träffades i huvudet
Sara Jönsson tog första smällen och träffades i huvudet. Hon klarade troligen livet tack vare att hon bar skidhjälm, men har fortfarande nedsatt rörlighet efter olyckan.
Markus Eriksson blev träffad huvudet och vänster sida. Han klarade sig med en lättare hjärnskakning och är nu helt återställd.
Upprinnelsen var att en person framför dem hade ramlat av efter ett stopp och hoppade på liften igen när den började gå. När han ramlade ytterligare en gång tappade han liftteleskopet och utlöste en händelsekedja som orsakade urspårningen.
"Maximal otur"
Den ansvarsutredning som Strömmas försäkringsbolag har beställt drar slutsatsen att olyckan inte hade kunnat förutses. Det var maximal otur att liftteleskopet pendlade på exakt fel sätt, släpptes vid exakt fel tidpunkt och dessutom på ett otillåtet sätt.
Därför är Strömma inte skyldig att betala ut skadestånd till de drabbade.
Sara Jönsson och Markus Eriksson begär nu en överprövning av beslutet. De anser bland annat att en indirekt orsak till olyckan är de ständiga driftstörningarna vid Norddalsliften.
- Eftersom liften stannar hela tiden händer det ofta att folk ramlar och hoppar på liften igen. Det är ingen som upplyser om att det är farligt att göra så, utan det uppfattas mer som trivselregler, säger Sara Jönsson.
"Inte mindre säkra"
Hon anser också att Strömma måste åtgärda själva liften så att en liknande olyckan inte kan inträffa igen.
- Man måste kunna trilla i en lift utan att riskera någons liv, säger hon.
Pelle Lindberg, vd vid Strömma fjäll och aktivitet, säger att bolaget aldrig självt tar några beslut i ansvarsfrågor och därför vill han inte göra någon bedömning av det som anförs i en kommande begäran om överprövning.
Däremot konstaterar han att bolaget år 2001 tog över ett liftsystem med ett stort behov av underhåll och reparationer. Nu satsar Strömma 4,5 miljoner för att undvika driftstörningar och förbättra kapaciteten i liftarna.
Han påpekar dock att liftarna inte är mindre säkra i Riksgränsen än på andra håll.
- Vi skulle aldrig tumma på säkerheten eller köra en lift som inte är besiktigad, säger Pelle Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om