Det som göms i snö...

Snön försvann i ett nafs och massor av grus och skräp har tinat fram på bara några dagar.Lägg till en långledighet för dem som har som jobb att hålla rent och snyggt på stan.Då förstår ni att tisdagen blev stora städaredagen i Kiruna.

Årets skräpigaste dag? Snabb snösmältning och långhelg är en      tuff kombination för en gaut- och parkarbetare som Maria Lampa. Ofta kryddas dagarna av gillande kommentarer från Kirunaborna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Årets skräpigaste dag? Snabb snösmältning och långhelg är en tuff kombination för en gaut- och parkarbetare som Maria Lampa. Ofta kryddas dagarna av gillande kommentarer från Kirunaborna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-27 06:00

Maria Lampa är en av Tekniska verkens parkarbetare och jobbar tillsammans med sin syster Ingegerd med att hålla rent i centrum .

Det har de gjort sedan 2004 när deras plusjobb omvandlades till tillsvidareanställningar.

Den här veckan har Ingegerd semester och Maria har fullt upp på egen hand. Nu inleds den mest intensiva tiden på året och frågan är om Maria Lampa inte kommer att räkna gårdagen som den mest arbetsamma när säsongen summeras.

Snösmältning
Snösmältning och en passerad påskhelg är en tuff kombination för en gatu- och parkarbetare.

Men hon klagar inte. Hon gillar sitt jobb och dagarna kryddas ofta av gillande kommentarer av Kirunabor.

- Vi får verkligen höra att vi är uppskattade. Vi får så mycket beröm att det inte är klokt. Sedan är det kul att jobba ute i friska luften.

En av de mest utsatta ställena är Ströget när glassäsongen har kommit i gång.

Allra värst är det efter helgerna på parkeringen utanför Folkets hus och sträckan mellan krogarna Ferrum och Arran som är värst.

Glaskross
Trots att det finns en glasinsamling högst strategiskt placerat är det alltid massor av glaskross som måste samlas in först av allt på morgonen.

Därefter går de igenom resten av centrum.

- Vi håller efter varje dag. Om vi skulle lämna några dagar skulle det se förjäkligt ut. Det är som med alla städjobb. Man märks inte förrän man är borta, säger Maria Lampa.

En bit bort jobbar kollegan Kent Fagerkull med att plocka undan resterna efter julgranarna runt om i centrala Kiruna. Stubben plockas upp och grenar och barr krattas ihop.

Sopmaskinerna
Även han röner en hel del uppskattning.

- Sedan finns det vissa som mest kommer fram och klagar. De tycker visserligen att det är bra att vi gör jobbet, men det går inte så fort som de vill, säger han.

Något annat som har tinat fram är vinterns grus. Det dröjer dock ett par veckor till innan gatu- och parkavdelningen tar ut sina sopmaskiner.

Kirunabostäder var ute med sina maskiner redan i går, men deras ansvar slutar en meter från fasaderna till fastigheterna.

- Men vi brukar inte vara så knussliga. Vi hjälper gärna tjejerna som är så snälla, säger fastighetsskötaren Stefan Asp med tydlig passning till systrarna Lampa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om