”Det såg ut som ett bombnedslag”

För två år sedan revs och brändes två hus i Bergfors. Rivningen anmäldes. Nu har förundersökningen lagts ned. Men kommunen kan komma att begära överprövning.

ELDGROPAR. Delar av stationshuset brändes upp i gropar.

ELDGROPAR. Delar av stationshuset brändes upp i gropar.

Foto: Privat

Kiruna2015-06-06 06:30

Lennart Forsberg, som bor i Bergfors, går till platsen där ett av husen låg. Han krattar fram det som finns precis under markytan. Där ligger bitar av speglar, sängfjädrar, takpannor och sladdar. Han pekar mot en liten kulle.

– Här ligger det en jordkällare. De skulle ha slagit ned den, men jag misstänker att den finns kvar under jorden, säger han.

Byggnaderna som revs och delvis brändes upp ägdes av Trafikverket, som beställt jobbet av en entreprenör. Enligt Lennart Forsberg grävde företaget tre gropar vid stationshuset och brände material där. Den andra byggnaden hävdar han brändes på plats.

– De hade fått ett muntligt tillstånd av Kiruna kommun att bränna det rena kärnvirket, men de slog bara ned allt och brände upp det. Det såg ut som ett bombnedslag dagen efter, säger han.

Han visar flera hundra foton som han tagit under dagarna i september. På bilderna står huset snett mitt emot i lågor. När miljöinspektörerna från kommunen kom dagen efter polisanmäldes rivningen som ett miljöbrott. Företaget tvingades forsla bort resterna efter branden.

En förundersökning har pågått i två år. Den har nu lagts ned med motiveringen att det i brist på askprov inte går att bevisa en förorening. Kammaråklagare Aino Alhem menar att ett askprov skulle ha tagits i samband med branden. Nu är det försent.

– Det är möjligt att det inte har gått rätt till, men när jag tar ställning till att styrka brott, måste jag definiera vad det är för ämnen och hur stora mängder som har släppts ut. Askprovet måste kopplas till eldningen. Det har redan gått två år och det har hunnit inträffa saker och ting.

Miljöchefen vid Kiruna kommun, Anders Fjällborg, kan komma att begära en överprövning av beslutet.

– Vi anmälde det som ett misstänkt brott mot miljöbalken. Ett av husen brann ned innan de plockat ur sakerna. Egentligen brukar man inte bränna något, utan plockar bort det miljöfarliga och har en selektering. Brännbart går till värmeverket. Betong och annat används som fyllnadsmaterial. Fönster ska tas bort så hela som möjligt kan man tycka i alla fall, säger Anders Fjällborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om