– Jag har inte känt att jag har fått något stöd varken från mina chefer eller från politikerna. Det känns som att de sitter i knät på gruvan, säger han.
Han riktar skarp kritik både mot kommunens miljöarbete och mot LKAB som han menar inte tar miljöfrågorna på allvar, bland annat när det gäller dammet från gruvan.
– Det känns inte längre som att det går att arbeta med seriöst med miljöfrågor i den här kommunen, säger han.
På LKAB håller man inte med om kritiken och menar att man satsar mångmiljardbelopp för att minska damningen. LKAB:s informationschef Anders Lindberg nämner bland annat utbyggnationer av rökgasrening och flytt av krossar man genomfört de senaste åren för att minimera dammspridningen.
– Vi tycker att samarbetet med kommunen fungerar och att de ställer bra krav på oss, säger Anders Lindberg.
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson säger att hon inte fått några indikationer från miljö- och byggnämnden att någonting skulle vara fel.
– Min bild är att kommunens miljöarbete är bra. Vi ska ställa krav på LKAB som alla andra företag och min bild är att det fungerar, säger hon.
Finns det inte anledning till självrannsakan när kommunens miljöinspektör väljer att avgå?
– Absolut, men jag har fullt förtroende för att nämnden sköter sina åtagande på bästa sätt, säger hon.
Mats Lahti hade tänkt arbeta fram till pensionen, men ser inte någon anledning att jobba kvar. Fredagen blir hans sista dag som miljöinspektör.
– Det luktar gruvkoloni. Vi är beroende av gruvan här, men det betyder inte att vi ska svälja vad som helst, säger han.