"Det kan utdömas längre straff - men praxis måste ändras"

Domstolarna dömer till skyddstillsyn, samhällstjänst, tio månaders fängelse.Allmänheten ropar på strängare straff.- Påföljderna ska stå i samklang med den allmänna rättsuppfattningen, säger advokat Vera Gärdemalm.

Vera Gärdemalm.

Vera Gärdemalm.

Foto: Maria Niemi

KIRUNA2009-01-21 06:00
Hon var målsägandebiträde för familjen i rättegången mot den 21-årige mannen som rattfull på snöskoter körde ihjäl 18-åriga Emilia Vitblom.
Tingsrätten värderade hennes liv till 50 timmars samhällstjänst. Senare ändrade hovrätten domen till tio månaders fängelse.
Dessa domar väckte reaktioner.
- Allmänheten reagerade att straffet var för lindrigt. En människa har mist livet och då vill allmänheten ha hårdare straff. Men tittar man på tidigare domar så dömde tingsrätten enligt praxis, säger Vera Gärdemalm.
Skyddstillsyn
Det finns andra
exempel där straffutmätningen för rattfylleribrott väckt kritik. I Boden dömdes en 37-årig man till skyddstillsyn sedan han rattfull kört ihjäl en 70-årig man.
Vera Gärdemalm pekar på att det måste finnas en samklang mellan allmänhetens rättsuppfattning och domstolarnas.
Ändra praxis
- Det kan utdömas längre straff, men det är upp till domstolarna att ändra praxis. Någonstans måste man börja och sedan gå upp till högsta domstolen.
Varför kan inte rattfylleristen dömas för dråp?
- Dråp ska ska vara en mera medveten handling. Visst tar man en medveten risk när man kör berusad, men jag har inte sett något rättsfall som bedömt som dråp, säger Vera Gärdemalm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om