I sitt tal i Almedalen lyfte statsminister Stefan Löfven att det i Kiruna satsas på att nyanlända ska få ett snabbspår till gruvnäringen.
Satsningen väntas vara i mål någon gång under hösten. Terje Raattamaa, chef på Arbetsförmedlingen i Kiruna, säger att det handlar om att fånga upp de som har en relevant utbildning.
– Inom kollektivet kommer det inte att anställas, men man behöver alltid en spetskompetens. Vi kommer alltid att behöva högskoleutbildad personal.
De som kan komma på fråga är de som har utbildning inom till exempel maskin, geologi, gruveteknik och elektronik.
Tankesättet är inte helt nytt. Tidigare har man haft en grupp nyanlända som fick göra studiebesök på LKAB, och där hittade man bland annat lämpade geologer från bergtrakter i Afghanistan. Då kallades det Nationell Matching.
Just nu pågår möten med Arbetsförmedlingen, Swemin och fackföreningarna IF Metall och Unionen för att komma fram till ett arbetssätt. Bland annat ska kompetenshöjande insatser kunna ske parallellt.
– Snabbspåret kanske låter som att det går snabbt men det är ett arbetssätt egentligen, det är inte en gräddfil, säger Terje Raattamaa.
Han hoppas att de olika parterna ska vara överens i oktober eller november.
Regeringens satsning på de så kallade snabbspåren inleddes i mars förra året. Trepartssamtal liknande det som nu förs om gruvjobben har sedan tidigare förts vad gäller lärare, sjuksköterskor, kockar och maskintekniker inom skogsindustrin.
Bostadssituationen i Kiruna är svår sedan ett tag tillbaka – men Terje Raattamaa betonar att det troligen rör sig om ett fåtal nyanlända som kommer att få jobb med hjälp av snabbspåret.
– Är det så att de hittar personer med rätt kompetens, då kommer arbetsgivaren att hjälpa till att hitta bostad.