"Det här är klassisk toppstyrning"

Beslutet om Skolstruktur 2.0 kommer endast att tas i Kultur- och utbildningsnämnden. Nu reagerar flera partier och anser att ett så stort beslut måste tas av kommunfullmäktige.

KNEGARKAMPANJEN. Jari Söyrinki tycker att beslutet om Skolstruktur 2.0 måste tas i kommunfullmäktige.

KNEGARKAMPANJEN. Jari Söyrinki tycker att beslutet om Skolstruktur 2.0 måste tas i kommunfullmäktige.

Foto: Anna Broberg

Kiruna2015-04-24 17:01

– Att man har för avsikt att på så kort tid driva igenom ett så stort beslut i nämnden så forcerat är helt oacceptabelt, säger Jari Söyrinki Knegarkampanjen som är insynspolitiker i kommunstyrelsen.

Egentligen tycker Jari Söyrinki att regeringen ytterst äger problemet med obehöriga lärare genom att ställa behörighetskrav på alla skolor.

– Då måste de ge kommunen verktyg för att klara av kravet. Det här är klassisk toppstyrning, säger han.

Han säger att i verkligheten finns det ingen möjlighet att ta hänsyn till de synpunkter skolledningen nu uppmanar allmänheten att komma in med under en knapp månad.

– Man kan som politisk ledning inte bara köra över människor. Det måste finnas tid att väga olika alternativ och låta människorna som redan organiserat sig för barnens bästa få ett avgörande inflytande.

Han är övertygad om att det finns mycket annat man kan göra för att hitta behöriga lärare.

– Jag tycker att det finns jättemånga frågetecken i utredningen. Vi kommer att ta kontakt och försöka hjälpa till att organisera föräldragrupperna på skolorna. Det är en avgörande fråga att de samlar sig. Annars finns det risk att de står by mot by och skola mot skola. Kommunen försöker ta ett helhetsgrepp, säger Jari Söyrinki.

Roger Suup (S) är ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

– Kommunfullmäktige har delegerat till facknämnderna, i det här fallet Kultur- och utbildningsnämnden att fatta beslut om frågor som rör skolan. Annars hade man hela tiden gått till kommunstyrelsen, det hade blivit ohanterligt. Då behöver vi ingen delegationsordning. Då hade det räckt med kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det hade det inte varit någon fungerande praktisk verksamhet om fråga efter fråga hade lyfts upp till den nivån, säger han.

Han menar att man kan göra olika värderingar och tycka att den här frågan är så viktig.

– Vi tycker att vi hela tiden tar viktiga beslut som rör många och många områden men fortfarande inom det ansvarsområde vi har av fullmäktige, säger Roger Suup.

Gunnar Selberg (C) har redan varit i kontakt med förvaltningsrätten.

– Kommunallagen säger att principiellt viktiga beslut och beslut av stor vikt ska tas i fullmäktige. Och om de inte tycker att det här beslutet är av stor vikt så förstår jag inte hur de tänker. Det är oerhört viktiga beslut framförallt för de människor och byar och andra som drabbas. Det är precis det som fullmäktige är till för att det blir en öppen debatt i fullmäktige med alla folkvalda politiker där och dessutom åhörarläktare och radiosänt.

Han anser att det är självklart att beslutet ska tas i fullmäktige.

– Tas det inte i fullmäktige kommer vi såklart att överklaga och laglighetspröva det här. Jag har redan nu varit i kontakt med förvaltningsrätten om de inte har skyldighet att ta ett så tungt och viktigt beslut för människor i fullmäktige. Jag utgår ifrån att det är ett fullmäktigebeslut, säger Gunnar Selberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om