"Det här är en jättebra mötesplats"

Under onsdagen var det våffelfest och allsång på Café Metropol. "Jag kommer hit för att för att lära mig svenska och för att träffa svenskar", säger Ibrahim Kaseem.

KÖKSTJÄNST. Kicki Timander, Inger Rauhala Öhberg och Lem Lem Yemane stod inte bara i köket utan hann lyssna lite på musiken också.

KÖKSTJÄNST. Kicki Timander, Inger Rauhala Öhberg och Lem Lem Yemane stod inte bara i köket utan hann lyssna lite på musiken också.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-03-24 11:34

På kort tid har Café Metropol blivit en viktig mötesplats för nyanlända i Kiruna. Flera eftermiddagar och kvällar i veckan anordnas olika aktiviteter här i syfte att främja integrationen.

Läs mer: "Kirunas nya mötesplats"

Det är alltifrån undervisning i svenska till vanliga kafékvällar där de nya Kirunaborna får samhällsinformation, pyssla eller bara prata och umgås med svenskfödda Kirunabor.

Kommunen står för lokalhyran och lönen för en halvtidsanställd - aktiviteterna anordnas huvudsakligen av ideella krafter från flera olika föreningar.

– Den stora utmaningen är att få hit Kirunabor. Det är aldrig några problem att få hit asylsökande, säger Inger Rauhala Öhberg, diakon vid Svenska kyrkans församling i Jukkasjärvi.

Kicki Timander, Kiruna mot rasism:

– En del tar med sig skoluppgifter som de vill ha hjälp med, de vill ju lära sig språket. Annars gör vi vad de känner för; spelar spel eller läser tidningar. Vi vill ju visa vad man kan göra i Kiruna. Många kan ju inte titta i och ta till sig informationen som finns i annonsbladen till exempel.

Umgänget mellan de svenskfödda och nyanlända Kirunaborna på Café Metropol är kravlöst - tröskeln är och ska vara låg.

Ibrahim Kaseem från Irak kom till Kiruna för tre månader sedan, innan dess bodde han en månad i Boden. Till Café Metropol kommer han två gånger varje vecka.

– Det här är ett bra ställe med trevligt folk, säger han, och berättar att han vill stanna i Kiruna.

På kort tid har han fått jobb både på Scandic och på Bumerangen - kommunens återvinningsmarknad på Lombolo.

– Det var lätt att få jobb eftersom jag talar lite engelska. Då är det mycket lättare, säger han.

Yaser Nasr från Syrien kom från Boden till Kiruna med samma buss som Ibrahim Kaseem.

– Vi var bland de första som började komma hit, och vi har dragit med oss fler.

Zainab Kassem och Mohammed Ahmed från Yemen kom till Café Metropol med sin fyra månader gamla dotter Lara som är född i Sverige. Här vill de stanna.

– Allt är vackert här, även människorna. Vi försöker göra olika aktiviteter för att lära oss så mycket vi kan om Sverige, säger Zainab Kassem.

De gillar att staden är liten och lugn - det gör att den känns trygg. Och att det ska vara tyst efter klockan 22 på kvällen tycker de är toppen.

– Det är så det ska vara, säger Zainab Kassem.

Mohammed Ahmed:

– Här på Café Metropol lär vi oss mer om samhället och de traditioner ni har.

Zainab Kassem:

– Ska vi lyckas komma in i samhället måste vi ta varje chans vi får.

Har ni lärt er något annat om Sverige som ni tycker om?

– Ja, vi har lärt oss det här om att bara äta sötsaker på lördagar, det är ju bra för hälsan. I arabiska länder äter vi sötsaker varje dag, efter lunch är det som att man måste ha något sött. Men nu dricker vi till och med kaffe utan socker, säger Zainab Kassem och skrattar.

Familjen har ännu inte fått uppehållstillstånd och väntan är frustrerande.

– Jag kan inte läsa på SFI och det är synd. Innan vi får veta säkert att vi får stanna är många saker komplicerade, säger Mohammed Ahmed.

Eftersom den riktiga våffeldagen infaller på långfredagen i år blev det våffelfest mitt i veckan. Många åker ju bort över påsken. Och visst gick våfflorna åt - Inger Rauhala Öhberg uppskattar att runt 200 gräddats under dagen.

Ibrahim Kassem smakade våfflor för första gången:

– De var verkligen jättegoda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!