"Det enda rätta"

Årets ripjaktspremiär ställs in i Jämtland.Nu väcks farhågor om att trycket från utländska jägare kommer att bli desto större i Norrbotten.- Risken är att de flyttar problemen från Jämtland hit, säger Kirunajägaren Håkan Narttijärvi.

Kirunajägarna Håkan Narttijärvi och Ingemar Stöckel välkomnar begränsningarna som införs inför årets ripjakt i Norrbotten. Däremot befarar de att den totala avlysningen i Jämtland kommer att locka ännu fler utländska jägare till Norrbotten. FOTO: HANS STERNLUND

Kirunajägarna Håkan Narttijärvi och Ingemar Stöckel välkomnar begränsningarna som införs inför årets ripjakt i Norrbotten. Däremot befarar de att den totala avlysningen i Jämtland kommer att locka ännu fler utländska jägare till Norrbotten. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-08-19 06:00
Besluten om hur årets ripjakt ska se ut har dock tagits i samförstånd mellan länsstyrelserna i de tre fjällänen Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
Samtidigt som ripjakten helt avlyses i Jämtland parerar Norrbotten genom att införa vissa begränsningar. Detta för att undvika ett för högt jakttryck på vissa områden.
Avlysta områden
För det första kommer länsstyrelsen att avlysa de områden som har ingått i årets ripinventering under de två första veckorna av jakten. Länsstyrelsen kommer senare att precisera vilka områden det är.
- Vi gör dessa begränsningar för att undvika en koncentration av jägare på de områden där man vet hur riptillgången ser ut. Vi har tidigare år sett en trend att jägare söker sig dit, säger jakthandläggaren Roland Saitzkoff.
För det andra vill man sänka maximala jakttrycket för varje jaktområde, från tre till två jaktdagar per kvadratkilometer. När taket har nåtts stängs det aktuella området för dygnskortköp och jakt med länskort. Däremot kan de med kommunkort fortsätta att jaga.
Det beskedet välkomnas av jägare bosatta i Kiruna.
- Begränsningarna kommer inte att påverka ortsborna och det är det viktigaste. Som jag ser det har länsstyrelsen i Norrbotten gjort det enda man kan göra i det här läget, säger Ingemar Stöckel.
Nedslående resultat
Han anser dock att regeringen har gjort sig av med det mest effektiva verktyget att reglera jakten när man tog bort restriktionerna för utländska jägare.
- Som ortsbo skjuter man inte bort det lilla som finns. Har man däremot rest tusen mil och betalat dyra pengar för helikopterresor jagar man kanske inte lika ansvarsfullt.
Att det är ont om ripa i år råder det inga tveksamheter kring. Håkan Naarttijärvi har ansvarat för inventeringen i Kirunaområdet, som i år begränsade sig till området kring Pirttivuopio nära Nikkaluokta.
Resultatet var minst sagt nedslående.
- Vi hittade 35 ripor i hela området. Ett toppår har det kunnat ligga på omkring 600 ripor, säger han.
Färre smågnagare
Det är omdiskuterat om nedgången beror på ett ökat jakttryck. Beståndet tros variera i tioårscykler där vi nu befinner oss i botten på en variation.
I Jämtland kan också den kraftiga nedgången av smågnagare våren 2008 och det mycket kalla vädret veckan innan midsommar i år ha haft en stor betydelse.
- Eftersom nedgången även skett i Tåssåsens sameby där jakttrycket varit lägre är det tydligt att även andra faktorer än jakt spelar in, säger Jens Andersson, jakt- och fiskeansvarig vid länsstyrelsen i Jämtland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om