Det blir nybygge på Terrassen

Det blir nya höghus på Terrassen i Kiruna - trots allt.LKAB vill inte köpa området och då skrider Kirunabostäder till verket.- Vi räknar med byggstart nästa höst, säger ordförande Sten Nyhlén (S).

Det blir två nya punkthus där tre kallställda hus nyligen har rivits på Terassen.  Nu återupptar Kirunabostäder den avbrutna planeringen och bedömer att markarbeten kan starta till sensommaren/hösten 2011. Foto: hans sternlund

Det blir två nya punkthus där tre kallställda hus nyligen har rivits på Terassen. Nu återupptar Kirunabostäder den avbrutna planeringen och bedömer att markarbeten kan starta till sensommaren/hösten 2011. Foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-16 05:40
Det blir två nya punkthus där tre kallställda hus nyligen har rivits. Sten Nyhlén räknar med mellan 80-100 nya lägenheter som ska användas som så kallat generationsboende.
Principbeslut
Styrelsen i Kirunabostäder tog redan i slutet av 2009 ett principbeslut om projektet. Då motsatte sig LKAB förslaget med hänvisning att området kommer att drabbas av deformationer i framtiden.
I maj i år stoppades projektet av kommunledningen. En förfrågan gick ut till LKAB om att köpa området för 40 miljoner.
Summan har opartisk värderingsman tagit fram för byggrätterna samt de tre driftsatta husen till.
I går kom svaret från LKAB. Bolaget kommer inte att ta beslut om ett köp i närtid.
- Därmed har vi gett dem chansen att köpa området och slippa de problem de säger kommer att uppstå, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).
Enligt Kirunabostäders beräkningar blir det 35 procent billigare att bygga på Terrassen jämfört med på obruten mark. Infrastrukturen är redan framdragen.
20 nya villatomter
Nu återupptar Kirunabostäder den avbrutna planeringen. Sten Nyhlén bedömer att projektering och upphandlingar kommer att ta vintern och våren i anspråk och att markarbeten kan starta till sensommaren/hösten 2011.
Kommunledningen har också gett samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram omkring 20 nya villatomter vid Sandstensberget precis nedanför Terrassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om