”Det behövs fler tjejer”

El- och energiprogrammet är den mest könsstereotypa utbildningen i landet. Men Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna följer inte mönstret. Nu vill Skolverket ta reda på hur skolan jobbat för att locka fler flickor till utbildningen.

Unika. Ida Johansson, Josefin Fors Roos, Moa Eriksson och Hanna Lehto-Zakrisson går på el- och energiprogrammet vid Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. 
I ett Sverigeperspektiv är de unika, få flickor söker sig till el- och energiprogrammet som är det största på elsidan i hela riket.

Unika. Ida Johansson, Josefin Fors Roos, Moa Eriksson och Hanna Lehto-Zakrisson går på el- och energiprogrammet vid Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. I ett Sverigeperspektiv är de unika, få flickor söker sig till el- och energiprogrammet som är det största på elsidan i hela riket.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-04-15 22:04

Fyra unga kvinnor möter upp i kaféet på Hjalmar Lundbohmsskolan. De är här för att berätta för Skolverket om varför de valt att läsa just på El- och energiprogrammet. De skiljer sig nämligen från ungdomar i övriga landet genom att gå en utbildning som nästan bara pojkar söker sig till.

– Det var en av mina lärare som tyckte att jag skulle söka. Jag gjorde det och har inte ångrat mig, säger Hanna Lehto-Zakrisson, som går andra året på El- och energiprogrammet.

Kompisen Ida Johansson håller med.

– Jag hade praktik på LKAB i nian. Jag var inte säker på det här i början, men nu är jag helt säker på att det är rätt.

På Hjalmar Lundbohmsskolan går det 15 procent kvinnliga elever på El- och energiprogrammet, vilket kan jämföras med övriga Sverige där bara fyra procent valt utbildningen.

– Vi är här för att titta på framgångsfaktorerna och ta reda på hur skolan jobbar för att få in fler tjejer på utbildningen. Vi har som uppdrag att motverka traditionella könsmönster vid val av program. El- och energiprogrammet är det största på elsidan, men har minst tjejer i riket, säger Gunilla Rooke, som är undervisningsråd vid Skolverket.

Anders Notström är lärare på programmet och har i flera år arbetat för att få in fler kvinnliga elever.

– Tjejerna brukar ha matteskräck, men när de väl har börjat har de inga problem med det alls. När vi nu dessutom redan har tjejer på programmet är det lättare att få in fler, säger han.

Han menar också att det finns ett stort intresse bland Kirunaföretagen att få in fler kvinnliga medarbetare.

– Högkonjunkturen, pensionsavgångar och teknikutvecklingen gör att företagen även vill locka till sig tjejerna. Branschen har förändrats. Nu siktar vi på femtio/femtio i fördelningen mellan tjejer och killar, säger Anders Notström.

Eleverna Hanna Lehto-Zakrisson, Ida Johansson, Josefin Fors Roos och Moa Eriksson tycker inte att utbildningen är speciellt grabbig, trots att den traditionellt väljs av främst pojkar.

– Det är många killar som går utbildningen, men den är inte grabbig. Jag rekommenderar alla att söka. Man har stor chans att få jobb efter gymnasiet och så är det bra betalt. Gillar man att jobba praktiskt är det perfekt, säger Ida Johansson.

De hoppas att fler unga tjejer söker sig till utbildningen.

– Det behövs fler tjejer inom industrin. Men än är inte allt på utbildningen anpassat till oss tjejer. Det finns typ bara kläder i herrstorlekar, säger Josefin Fors Roos.

Skolverket kommer nu att lyfta fram Hjalmar Lundbohmsskolan som ett gott i exempel för att visa hur fler flickor kan lockas till utbildningar som pojkar vanligtvis söker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!